Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Toyota Camry
Camry po dolgem zatišju previdno vstopa na slovenski trg
Camry nikakor ni novo ime v Toyotini zgodovini, saj gre za avto, ki izven Evrope že desetletja žanje dobre prodajne uspehe. 19 milijonov od leta 1982. Leta 2004 so ga v Evropi prenehali prodajati, ker ni bil po željah evropskega kupca, zdaj pa se z njim vračajo, ker je ta končno dobil primerno obliko in hibridno tehniko pogona.
Artur Švarc
10. junij 2019 | 7:07:00

cenik.pdf

Največja limuzinska Toyota, ki v dolžino meri skoraj pet metrov, bo predstavljala nekakšno zamenjavo za Avensisa in hkrati pa bo postavljena v vrh ponudbe pri tej avtomobilski znamki, kajti gre za avto, ki se bo zelo dobro znašlo v vlogi službenega vozila. Temu primerno bo fokus na flotni prodaji podjetjem. Fizičnih kupcev bo manj, saj limuzinski modeli nekako niso prva izbira slovenskih kupcev, za pogon pa bo na voljo samo hibridni pogon sestrskega Lexusa. Pravzaprav si Camry platformo TNGA K deli prav z Lexusovim modelom ES, ki velja za prestižno znamko Toyote, a tudi Toyotin model ni daleč od oznake prestižna limuzina. Sploh s paketom opreme Premium.

Pot od Ljubljane do Velenja in nazaj proti prestolnici, je bil le kratek preskus in hkrati spoznanje, da je Camry izjemno suveren na cesti. Nenazadnje so mu za evropski trg nadgradili vzmetenje in izboljšali zavorni sistem. Za pogon so mu namenili kombinacijo 2,5-litrskega bencinskega motorja s 131 kilovati in 88-kilovatnega elektromotorja, kjer skupna sistemska moč znaša 218 konjev. Za prenos moči skrbi brezstopenjski samodejni menjalnik, kjer se zdi, da so ga nadgradili do te mere, da motor ob pospeševanju ni tako huronsko glasen, hkrati pa so razvojniki poskrbeli tudi za izdatno izolacijo potniške kabine. Glede na to, da smo Camryja do končne destinacije gnali bolj ali manj po avtocesti, preseneča zgledna poraba goriva, ki se je znašala 6,7 litra. Z manj dinamične vožnje bi lahko bilo povprečje še vsaj liter nižje, kar ga postavi ob bok uveljavljenim dizelsko gnanim  konkurentom. Pri Toyoti najraje omenjajo prav VW Passata, Mazdo6, Škodo Super in Ford Mondea.

Potniška kabina bo voznika in potnike razvajala z udobjem in prostornostjo. Na zadnji klopi je prostora za kolena več kot dovolj, 524-litrski prtljažnik je dovolj velik za vso prtljago, a ima omejitev pri velikosti odprtine za nalaganje (limuzinski zadek), pravo razkošje pa je občutiti na sprednjih dveh udobnih sedežih. Voznikovo delovno okolje nam je znano od ostalih Toyot in dobro ergonomsko zasnovano. Izbrani so kakovostni materiali, dobra je končna izdelava, pogrešali smo le možnost izbire digitalnih merilnikov in v slovenščino prevedene multimedijske vsebina, a smo po drugi strani navdušeni nad številnimi odlagalnimi mesti, možnostjo brezžičnega polnjenja in izbire vrhunskega JBL ozvočenja. Dodatno je na voljo še 10-palčni headup zaslon in sistem, ki potniško kabino primerno prezračuje, odišavi in poskrbi, da ne bo nastajalo plesni in da se v njej ne bodo razvijali virusi in razne bakterije. Temu pri Toyoti pravijo Nanoe oziroma generator ionov.

Camry bo že v osnovnem paketu zelo dobro založen z varnostno opremo. Na voljo bodo vsi pripomočki iz znanega paketa Safety Sense (prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo za nalet, samodejno zaviranje v sili, radarski tempomat, sistem opozarjanja ob nenamerni menjavo voznega pasu, samodejno uravnavanje snopa žarometov). Hkrati je pomembno vedeti, da je bil Camry prvič predstavljen januarja 2017 v New Yorku in tisti čas, na primer, sistem za samodejno zaviranje v sili še ni bil prilagojen, da bi prepoznal kolesarja ali pešca v nočnem času, kar najnovejše Toyote pač znajo.

Cena? Skoraj petmetrska limuzina, ki bo med drugim služila kot najnovejše taksi vozilo enega od voznikov v Ljubljani, je v osnovi izdaji na voljo za 32.400€, njen najvišji vložek po redni ceni pa znaša 38.900€. Če bo šlo vse po načrtih bi se letos lahko po slovenskih cestah  vozilo okrog 50 primerkov tega velikega Japonca.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija