Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Renault Clio
Peta generacija tudi uradno pod Alpami
Renault je tudi pri nas predstavil najnovejšo generacijo svojega najbolj prodajanega avtomobila.
Urša Prosenjak
4. september 2019 | 0:26:49

Na slovenske ceste bo tako zapeljala že peta generacija legendarnega Clia, ki bo prihodnje leto praznoval okroglo tridesetletnico. Že po prvih kilometrih je postalo jasno, da ima Renault orodje, s katerim lahko obdrži primat na slovenskih in evropskih cestah, Cliu pa se obeta, da bo ohranil status najbolj prodajanega avtomobila pri nas.

Clio 5 daje občutek »odraslega« in luksuznega avtomobila, ki ga s predhodnikom iz leta 1990 druži le še ime, o statusu mestnega malčka pa ni več niti sledu. Nova inkarnacija Clia bo presenetila tudi zaprisežene ljubitelja Renaulta, saj ponuja precej več, kot bi od avtomobila tega razreda pričakovali in – kot v Renaultu s ponosom povedo – več, kot ponuja konkurenca.

Pri novem Cliu je Renaultova ideja (r)evolucije še posebej izrazita. Ob snovanju pete generacije legendarnega modela so upoštevali mnenja kupcev in tako zunanjost avtomobila le še nadgrajevali (evolucija), v notranjosti pa najdemo tudi revolucionarne novosti.

V primerjavi s predhodnikom je notranjost Clia 5 precej bolj osredotočena na voznika, kar sicer poznamo iz premijskih razredov vozil. Potniška kabina je prostornejša in udobnejša, sredinska konzola je obrnjena k vozniku. Spremembe so opazne tudi pri volanu. Ta je večji in omogoča boljšo preglednost. 10-palčna armaturna plošča je popolnoma digitalna, ponuja pa tudi različne barve osvetlitve glede na izbrani način vožnje.

Eden izmed Cliovih adutov je tudi infotainment – prvi v svojem razredu je namreč ponudil kupcem zaslon na dotik, po sedmih letih pa je doživel občutno preobrazbo. Zaslon je preglednejši in ima boljši kontrast, njegova odlika pa je enostavna uporaba. Renaultov cilj je bil ponuditi vozniku infotainment, ki ga bo v treh korakih pripeljal skozi meni do željene funkcije. Uporabnikom sta na voljo dve velikosti zaslona: 9,3- in 7-palčna različica.

Kljub digitalizaciji sredinske konzole in dovršenosti zaslona na dotik pa je Renault na željo kupcev pri novem Cliu ohranil tudi klasične gumbe, tako vrtljive, kot tudi tako imenovane klavirske tipke. Tako lahko, denimo, uravnavamo temperaturo v potniški kabini z zasukom gumba in pritiskom na tipko.

Prenova je doletela tudi sedeže, ki so kompaktnejši in omogočajo več prostora potnikom na zadnjih sedežih, posebna oblika vzglavnika pa občutno zmanjša mrtvi kot.

Clio 5 se ponaša tudi z večjim prtljažnim prostorom. S 391 litri prostornine je Cliov prtljažnik največji v segmentu, širša oblika nakladalnega prostora pa postavlja nove standarde na tem področju. Ljubitelji avtoakustike se bodo razveselili dejstva, da se lahko brez skrbi odločijo za sistem ozvočenja BOSE, saj to ne bo zmanjšalo prtljažnega prostora. Nizkotonec je namreč vgrajen v steno in ne več v dno, kot smo bili vajeni doslej.

Pri zunanjosti Clia 5 se je Renault držal preizkušenega recepta in tako ne bomo videli izrazitih sprememb, je pa kar nekaj izboljšav. Parkirni senzorji so skriti, ob strani je več kromiranih elementov, v ponudbo barvne palete so dodali oranžno Valencia in svetlo modro Celadon. Pomembnejše spremembe zunanjosti imajo tudi praktičen namen. Poudarek je na aerodinamiki, kar pomeni manjši izpust CO2 in s tem tudi manjšo porabo goriva. Peta generacija Clia se ponaša z najmanjšim uporom v svojem segmentu. Za to so zaslužne odprtine za zrak pred kolesi.

Seveda pa tudi tokrat pri Renaultu niso pozabili na varnost. Clio 5 ima vgrajen napredni sistem za zaviranje v sili, ki prepozna pešce in kolesarje, radarja pod zadnjimi lučmi pa poskrbita za varnejšo menjavo pasov, saj voznika opozorita na vozila, ki so v mrtvem kotu.

Novi Clio 5 je s tremi bencinskimi in dvema dizelskima motorjema ter s petimi paketi opreme na voljo širokemu spektru kupcev. Za osnovno različico, paket opreme Life z bencinskim motorjem SCe 75 bo potrebno odšteti 10.990 €, najrazkošnejši model, Initiale Paris z najzmogljivejšim TCe 130 EDC bencinskim motorjem pa nas bo stal skoraj dvakrat toliko. Do konca septembra pa Renault Slovenija omogoča nakup po ugodnejši ceni s popustom do 1000 €.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Če ni veliko večji od Clia 4, potem je še vedno mestni malček za dame in nič drugega.
4.9.2019 6:10:54
alfafil
To je avto, kateri ima vse, kar imajo veliki, če sem iskren, več(jega) niti ne rabim.
4.9.2019 10:45:54
spartan
Izgleda všečen...le zaslon na sredini mi nekako "preveč ven štrli", moje subjektivno opažanje.
4.9.2019 13:23:26
7even77
Ena stvar je tole z zaslonom - se lahko strinjam -, druga stvar so še naprej prek obvolanskih ročic in s tem na zoprno vrtljiv način proženi žarometi (namesto z enim, vrtljivim stikalom ali s tipkami na levi strani armaturne plošče recimo) in vsaj še tretja stvar so kljuke za zadnja vrata - v tej, zdaj 5. generaciji, bi jih pa po vzoru na Meganea že lahko (ali beri: morali) premestiti nižje, na spodnji del vrat, kar bi verjetno sprožilo bolj zrel vtis o avtomobilu in predvsem z boka gledano večji odmik od dosedanje generacije. In jasno, gre za subjektivno mnenje, kot večinoma vedno gre.
4.9.2019 14:54:51
aichi
Vsaj tako na prvi vtis (na fotki je moja roka), je zadnja kljuka na vratih precej plastična za odpiranje ...
4.9.2019 15:24:00
klemens
Brez pripomb. Tudi glede cene. Amen.
4.9.2019 15:40:02
tadejkrze
A niso notri obljubljali neko revolucijo, pa vidim, da je še kar ista Renault plastika. Drugače pa zunaj kar všečen!
4.9.2019 20:08:09
alfafil
Pa kaj bi ti za ta razred in to ceno?
5.9.2019 7:57:11
tadejkrze
Rad bi, da ne obljubljajo presežka
5.9.2019 10:05:27
ursa
Celo par cm manjši je od štirice, ampak po moji subjektivni oceni zelo dobro parira prestižnejšim znamkam in modelom, to pa je njegov glavni atribut. Po domače, za volanom nimaš občutka, da voziš nekaj med 11k in 21k. Za tako ceno je kar hud avto.
5.9.2019 19:12:19
1-2-3
Mene je presenetila cena. Glede na to, da bo imel kar nekaj stvari serijskih, sploh varnostni pripomočki, sem pričakoval višjo ceno, bo pa ta ostala kar nekje na ravni prejšnega modela.
5.9.2019 23:47:26
1-2-3
Mene je presenetila cena. Glede na to, da bo imel kar nekaj stvari serijskih, sploh varnostni pripomočki, sem pričakoval višjo ceno, bo pa ta ostala kar nekje na ravni prejšnega modela.
5.9.2019 23:47:27

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija