Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Volkswagen Passat
Avto, ki se dobro upira letom in novim trendom
Passat je doživel in preživel že veliko avtomobilskih zasukov na trgu. Tudi v času, ko se na trg iz leta v leto obrača proti novemu hitro rastočemu segmentu športnih terencev, Passat ostaja še vedno dovolj zanimiv in posledično priljubljen med kupci. Slovenci najraje izbiramo karavansko različico, hkrati pa preseneča podatek, da je Passat še vedno prva izbira, ko gre za uvoz rabljenega vozila.
Peter Pirkovič
11. oktober 2019 | 12:33:00

cenik.pdf

Za seboj ima osem generacij, to kar predstavljamo zdaj, je samo prenova aktualne generacije, ki oblikovno ni korenita. Gre bolj za minimalno osvežitev odbijačev, maske, svetil (po novem LED žarometi serijski, za doplačilo so na voljo matrični LED žarometi), platišč in nekaj drugih malenkosti. Dimenzijsko se je zaradi nove oblike odbijačev le za nekaj milimetrov podaljšal v dolžino, kar ne vpliva na prostor na zadnji klopi ali prtljažniku. Ne glede na to ima limuzina na voljo najmanj 586 litrov, karavan pa 650 litrov velik odlagalni prostor v zadnjem delu. V notranjosti je opaziti, da so razvojniki uporabili številne nove materiale, posledično je končna izdelava še bolj kakovostna, dodali so mu nov volan, iz vrha sredinske konzole so umaknili klasično uro, analogne merilnike je zamenjala digitalna podlaga, medtem ko največji preskok kaže multimedija MIB tretje generacije, ki je na voljo v dveh različicah. Kot Discover Media in Discover Media Pro. Prvo omenjeni ima za osnovo 8-palčni zaslon, medtem ko je drugi še nekoliko večji (9,3 palca), a ima serijsko vgrajen DAB+ sistem, na voljo je spletni radio in streaming, glasovno upravljanje, navigacija s številnimi dodatnimi informacijami in napotki, za povezovanje Applovih telefonov ni več potrebno kablovje (Apple CarPlay), morda najbolj zanimiv pa je mobilni ključ. Slednji omogoča, da se preko pametnega telefona povežemo z avtomobilom, ga odklepamo, zaklepamo ter zaganjamo motor brez uporabe klasičnega ključa (komunikacija poteka preko NFC protokola).

Passat spada v segment vozil, kjer dizelski motorji nikakor ne bodo odšli v pozabo. Prav v B segmentu, kamor sodi Volkswagnov velikan, se več kot 80 odstotkov kupcev odloča za dizelsko gnane avtomobile. Passatova ponudba je sestavljena iz treh bencinskih motorjev (1.5 TSI in 2.0 TSI) z razponom moči od 110 do 200 kilovatov, medtem ko dizelski seznam motorjev šteje štiri enote. Osnovo predstavlja 1,6-litrski dizel s 85 kilovati, daleč največ pa kupci posegajo po dvolitrašu s 110 kilovati, ki so ga zdaj še malenkost prenovili. Inženirji so mu dodali dva SCR katalizatorja in poseben ventil za doziranje tekočine Adblue, vse to pa znižuje dušikove emisije za 80 odstotkov v primerjavi s predhodnikom. Ta isti motor ima kot edini v ponudbi možnost izbire tehnično prenovljenega 6-stopenjskega ročnega menjalnika. Vsi ostali so vezani na 7-stopenjski DSG menjalnik. Dodatno sta v ponudbi še dvolitrska motorja s 140 in 176 kilovati moči. Tako pri teh dveh kot pri najzmogljivejšem bencinskemu motorju, je možno kombinirati štirikolesni pogon, ki je pri izbiri terenskega Alltrack Passata serijsko vključen v ponudbo. 

Asistenčni sistemi so zdaj združeni pod oznako IQ. Drive in nekateri od teh so bili deležni nekaj uporabnih posodobitev. Omeniti velja aktivni tempomat, ki zdaj na osnovi navigacijskih podatkov in ob prepoznavanju prometnih znakov, samodejno prilagaja hitrost vožnje, potovalna asistenca Travel Assist zmore obvladati delno samostojno vožnjo od 0 do 210 km/h (voznikove roke v pripravljenosti), medtem ko se ob morebitni neodzivnosti voznika, avto samodejno zaustavi na istem voznem pasu in sproži klic v sili.

Cenovno Passat svoje poslanstvo začenja pri dobrih 25 tisočakih za izvedbo z 1,5-litrskim TSI motorjem (tega bo možno naročiti v roku dveh tednov, zato še ni na ceniku), medtem ko bo karavan za debelega tisočaka dražji. Cene ostalih različic lahko poskočijo tudi preko 44 tisočakov. Poleg Alltracka je na voljo še hibridni GTE, ki predstavljata manjšinski delež v skupni prodaji. Ne gre pozabiti, da Passatovim uporabnikom po novem pripada tudi triletna brezplačna uporaba aplikacije Volkswagen We Connect, kjer je preko pametnega telefona možno spremljati status vozila, lokacijo, bodoče servisne preglede, ob asistenci Webasta pa je na daljavo možno zagnati tudi prezračevanje ali ogrevanje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Doooolgcaaaaajt!
11.10.2019 12:56:19
klemens
Ko sem vse prebral sem začel zehati, pa vozim dve leti starega in je res dolgočasen avto. Upam, da bo izdelava kaj boljša pri temle, ker mojega so dokončno sestavili šele po 4 mesecih od nakupa. (menjava sedežev, volana, nastavitve pleha...).
11.10.2019 14:56:42
Goldy
Zanimivo, da si se odločil za nakup Passata, ko pa je avto tako dolgočasen in slabo izdelan. A si ga mogoče dobil za spodoben denar in računaš, da ga boš tudi dobro prodal? Zakaj že? Aja, ker je tako dolgočasen in nekvaliteten....Verjetno bi si se tudi potegoval za izplačilo odškodnine zaradi afere z izpuhi, a ne....!? Aja, avto je premlad in se ne moreš!
11.10.2019 20:15:57
shark911
Klemens,mene tudi zanima zakaj si sploh kupil Passata,če pa vedno poudarjaš da ti je takooo dolgočasen avto?
11.10.2019 22:47:54
alfafil
Aerton mogoče že, tole pa nikoli.
11.10.2019 23:12:01
KOMPRESOR
klemens oprosti ampak ti tak lažeš, da sam sebi verjameš in to je zelo grdo.
11.10.2019 23:14:27
7even77
@Alfafil, ne vem, če sem prav razumel, ampak meni je Arteon, po tistem, ko sem ga že imel, prav tako enostavno samo Passat Coupe in nič več, tako da takle Variant, pa jasno itak v R-Line izvedbi, kakor recimo pri Audiju S-Line (ki je brez tega res nekaj povsem običajnega), ga pošola za šalo. @Klemensa po svoje morda celo razumem (saj je v taboru MB ali BMW dostikrat podobno), pa vendar, po drugi strani spet, sploh pa glede na število prodanih Passatov in to ne le v DE, ki je neko nam skupno merilo, temveč recimo že samo pri nas, ne bi mogel prav z gotovostjo trditi, da je Passat dolgočasje. Res ne, no. Tale, zdaj osveženi in še bolj dovršen, tak sklep le še okrepi. Več kot 40-letna "kariera" je pa verjetno spet nek podatek... Marsikateri model, v splošnem gledano, ne doživi takšnih časovnic. Ga že prej ugasnejo.
12.10.2019 8:18:23
alfafil
Jaz ga razumem. Prehitro se je odločil in zdaj obžaluje.
12.10.2019 8:20:38
serpent
Dolgočasen avto, s še bolj dolgočasnimi voznimi lastnostmi. Enostavno ne vidim enega razloga zakaj bi me na Passatu karkoli prepričalo - na vseh področjih je ok, a na nobenem presežek - razen po zanesljivosti je podpovrečen (vedno nekje v drugi polovici v svojem razredu, sploh dizli). Potem pa je tu znamka VW kot celota - odbijajoče in zelo neprivalno ime in še goljufanje z izpuhi.
12.10.2019 12:23:06
serpent
neprivlačno*
12.10.2019 12:23:38
Gazibo2
Honda.
12.10.2019 12:50:13
7even77
Je torej kar prav, da ne vozimo/vozijo vsi samo ene in iste znamke. No, še celo, da bi bilo tako, spet ne bi bilo vsem vse prav. Pač - izbire je dovolj. Koliko je pa to povezano z objektivnostjo, je pa nekaj povsem drugega. Ali subjektivnostjo, še bolj.
12.10.2019 16:10:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija