Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Španski lev vstopa v četrto generacijo
Novosti   |   Premiera: Seat Leon
Španski lev vstopa v četrto generacijo
Seat je predstavil novo generacijo Leona, v katerega so investirali milijardo evrov.
Artur Švarc
28. januar 2020 | 19:44:00

Četrta generacija Seatovega Leona prinaša nov oblikovni koncept in več prostora na račun povečanih dimenzij. Avto so predstavili danes zvečer v Martorellu, najbolj prodajani Seat pa je debitiral tako kot petvratna kombilimuzina kot karavan, ne bo pa več trivratne različice.

Napoved podobe smo lahko videli že na konceptu Formentor, ostrejše poteze pa prinašajo tudi izboljšano aerodinamiko, po besedah Seata kar 8 %. Tudi Leon je še eden od avtomobilov, ki imajo zdaj luči zadaj čez celotno širino avtomobila in drugi tak Seat po Tarracu.

Zdaj pa dimenzije – Leon je v dolžino zrasel kar za 86 mm in zdaj meri 4368 mm, širok je sicer 16 mm manj in meri 1800 mm, visok pa 1456 mm. Medosna razdalja je daljša za pet centimetrov in meri 2686 mm. Tudi karavanski ST je daljši za 93 mm in meri 4642 mm, medosna razdalja je enaka kot pri kombi limuzinskem bratu. Prtljažnik pri običajnem Leonu meri nespremenjenih 380 litrov, pri karavanu pa so ga povečali za 30 litrov na 617 litrov.

Med opcijami najdemo podobne stvari kot pri nemških in čeških sorodnikih. Na voljo bodo polne LED luči spredaj kot zadaj, smerniki pa bodo dinamični. Tudi kabina je polna LED svetil, vključno z ambientalno osvetlitvijo.

Novi Leon je Seatov prvi Povezan avto in ima 10,25-palčni zaslon za merilnike in 8,25- ali 10-palčni infotainment. Podpora Android Autu in jabolčnemu CarPlayu vključno z brezžičnim polnjenjem je samoumevna. Nekateri elementi so enaki kot pri Golfu in Octaviji, s katerima si Leon deli MQB platformo, v kratkem pa sledi še Audi A3.

Tudi motorji niso presenečenje. Tu je trivaljni 1.0 TSI z 90 ali 110 KM, sledi 1,5-litrski TSI s 130 ali 150 KM, vrh bencinske ponudbe pa predstavlja 2.0 TSI s 190 KM in DSG menjalnikom. Močnejši različici 1.0 in 1.5 TSI sta tudi lahko hibridizirani in na voljo le z DSG. Dizla sta dva in sicer 2.0 TDI ponuja ali 115 ali 150 KM, na nekaterih trgih pa bo Seat ponudil tudi TGI na plin v 1,5-litrskem motorju s 130 KM.

Podobno kot ostali koncernski sorodniki je Leon zdaj tudi priključni hibrid z 1.4 TSI in električnim motorje, šeststopenjskim DSG in 13 kWh baterijo, skupna moč pa je 150 kW (204 KM), doseg na elektriko pa okoli 60 kilometrov.

Novi Leon v Slovenijo, po do zdajšnjih napovedih, prihaja aprila oziroma maja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija