Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Prva vožnja: Mini Cooper SE
Je čistokrvni Mini s pogonom BMW-ja i3 S
V okolici Dunaja smo prevozili prve kilometre z novim elektrognanim Minijem, ki bo v slovenske prodajne salone zapeljal čez nekaj dni. Ne gre za prvi tovrstni poskus te znamke, saj ta sega v leto 2008, je pa zdajšnji precej bolj resno zastavljen.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
9. marec 2020 | 7:35:00

Odgovorni pri BMW-ju oziroma Miniju so nam z velikim ponosom razlagali, kaj vse premore novi električni Mini, ki se s spodobno ceno nižjo od 26 tisočakov (vključena trenutna spodbuda države) predstavlja v premijskem razredu mestnih malčkov. Zanj imajo Bavarci očitno precej visoko potezne načrte, saj bodo v tovarni v Oxfordu letno izdelali med 20 in 25 tisoč elektrognanih primerkov. Največji delež jih bo potovalo v Nemčijo, Francijo in Italijo.

Skok v preteklost razkriva, da so pri Miniju že pred več kot desetletjem skočili na vlak elektromobilnosti. Namreč, leta 2008 so izdelali precej omejeno serijo električnih Minijev (500 primerkov), a ne za prodajo, pač pa so te razpršili v flote različnih podjetij in do posameznih uporabnikov, da bi pridobili podatke o primernosti umestitve takšnega modela na trg in posledično  za začetek serijske proizvodnje. Takrat še ni bil primeren čas, zato so projekt zaustavili in se z elektrifikacijo znova pobliže srečali v novem desetletju. Po nekaj letih intenzivnega razvoja se je leta 2017 najprej pojavil priključno-hibridni Mini Countryman SE, lani pa še popolnoma električni Mini SE. Slednji je v tem času po večini evropskih držav končno zapeljal pred kupce, čeprav ga bo možno naročiti zgolj v trivratni karoserijski izvedbi. Še večji izziv razvojnikov je bilo dejstvo, da aktualna Minijeva platforma ni bila prvotno mišljena za preobrazbo v električni avtomobil, zato so morali nekatere komponente primerno prilagajati. 

Pogon so si v celoti izposodili pri BMW-ju I3s. To z drugimi besedami pomeni, da Mini Cooperja poganja 135-kilovatni elektromotor, ki moč prenaša na sprednji kolesni par, medtem ko so morali baterijski sklop na novo razviti. Litij-ionska baterija z 12 moduli (za ogrevanje teh je vgrajena toplotna črpalka) je postavljena v dno avtomobila v obliki črke T, zaradi česar je avtomobil za 18 mm višji, prostornina prtljažnika ostaja enaka kot pri običajnem bratu z bencinskim motorjem (211-731 l), medtem ko kapaciteta te baterije znaša 32,6 kWh. Na papirju to pomeni od 235 do 275 kilometrov dosega po protokolu WLTP, v realnosti pa je ta nižja. 

Samo za občutek. Ko smo prevzeli preskusni avtomobil (bilo je 10 stopinj Celzija) je ob 100-odstotni napolnjenosti baterije doseg znašal 166 kilometrov. Dobrih 90 kilometrov dolga vožnja je potekala pretežno po avtocesti in deloma po običajnih cestah, striktna vožnja po omejitvah pa je prinesla povprečje okrog 18 kWh. Z izbiro voznega programa Green+ (na voljo skupno 4 programi), kjer na primer ne funkcionira klimatska naprava, je možno dosegati še nekoliko nižjo porabo, a se velja izogibati avtocesti, kjer so hitrosti višje. Baterije se najhitreje napolnijo na hitrih polnilnicah. Hitro polnjenje z enosmernim tokom je možno do najvišje stopnje 50 kilovatov. To v praksi pomeni 35 minut za 80 odstotkov napolnjenosti oziroma uro in pol za 100 odstotkov. Pri 11-kilovatnem polnjenju bo proces trajal dve uri in pol, pri moči 7,4 kilovata pa je polnjenje dolgo več kot 4 ure. 

Moram priznati, da Mini Cooper SE, tako kot vsi njegovi bratje, nikakor ne razočara z voznimi predstavami. Ohranja izjemno visok občutek za dinamiko, kar ima za posledico odlično držo med zavoji. Ker je 270 Nm navora na voljo od pritiska stopalke za plin, sistem proti zdrsu pogonskih koles optimalno nadzoruje nepotrebno vrtenje koles v prazno, medtem ko ima voznik na voljo izbiro dve stopnji regenerativnega zaviranja, ki ga je možno upravljati le s stikalom na spodnjem delu sredinske konzole. Pri izbiri močnejše stopnje, se avto ob neuporabi stopalke za plin povsem zaustavi. To pomeni, da v koloni ali v pri vožnji v mestu, ni potreben pritisk na stopalko za zavoro. 

Potniška kabina zasnovana zelo podobno kot ostali Miniji v ponudbi, le da je digitalni zaslon za volanom nov in prilagojen električnemu pogonskemu sklopu. Na njem voznik lahko spremlja podatke o dosegu, napolnjenosti baterije v odstotkih, temperaturi, hitrosti in moči. Počutje za volanom je vse prej kot samo povprečno, končna izdelava je premijskemu razredu primerna, podobno kot je nabor serijske opreme. Med drugim so na seznamu LED žarometi, navigacija, električna parkirna zavora, toplotna črpalka, samodejna klimatska naprava in nekateri drugi dodatki, čeprav ima kupec na voljo svoj avtomobil oblikovati še z dodatnimi štirimi paketi opreme (S, M, L in XL). Cena se tako začne pri 33.400€, kar je stotaka manj kot je vreden enak trivratni Mini JWC s 170-kilovatnim bencinskim turbo motorjem. Če k temu upoštevamo še 7500€ državne subvencije, se konča cena zniža na 25.900€.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Drago in pogojno uporabno.
9.3.2020 8:56:04
shark911
Zakaj nima baterije iz zadnje generacije i3??
10.3.2020 22:29:51
DvDaJoey
@shark911, ker v osnovi ni bil mišljen kot EV, so za potrebe izdelali batarijo v obliki črke T ki je pod “sedeži” zato je tudi višjiod svojega brata z notranjik izgorevanjem.
11.3.2020 6:33:45
skrivo
Če bi bila baterija tako velika kot v prihajajočem a manjšem Fiatu 500e, bi še bilo za silo (bolje bi bilo sicer 50 kWh kot 208e, Zoe, eCorsa), tako pa je baterija za današnji čas resnično premajhna in tako nekonkurenčna.
11.3.2020 12:36:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija