Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Igriv videz, hibridni pogon in bogata varnostna oprema
Novosti   |   Slovenska premiera: Honda Jazz
Igriv videz, hibridni pogon in bogata varnostna oprema
Hondin Jazz pelje v četrto poglavje. Tokrat v Sloveniji samo z oznako eHEV, kar pomeni, da mu je za pogon namenjen hibridni pogonski sklop, kakršnega ima tudi večji brat z oznako CR-V. To pa hkrati pomeni skok pri ceni, ki je v preteklosti nismo bili vajeni.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
18. junij 2020 | 8:30:00

cenik.pdf

V osnovi je v četrti generaciji ohranil enako oblikovno zasnovo, ki so ji japonski ustvarjalci dodali še ščepec modernosti, prav tako zelo podobne so ostale tudi zunanje dimenzije. Jazz meri okrogle 4 metre in 4 centimetre, razlika med prejšnjo generacijo iz leta 2014 pa je pičlih 16 milimetrov. Japonci so poskrbeli, da ima Jazz še nekoliko več steklenih površin, da vanj pride veliko več svetlobe, na račun ožjih A stebričkov se je razširil vidni kot na vetrobranskem steklu, medtem ko so za boljši izkoristek prostora posodo za gorivo prestavili pod sprednja sedeža. Skupno je v njem zdaj za 1250 prostorninskih litrov, če se preklopi naslon zadnje klopi.

Potniška kabina je na prvi pogled ergonomsko urejena, na večini površin prevladujejo na otip mehki materiali, izboljšana je tudi struktura sprednjih dveh sedežev, na način, da se ta bolj prilegata hrbtenici in sta zaradi več dodatka pene tudi bolj udobna. Armaturna plošča je oblikovno prilagojena naprednim standardom. Nov je dvokrak volan, merilniki so digitalni, precej poudarka pa namenjajo osrednji multimedijski enoti z 9-palčnim zaslonom na dotik. Ta ponuja vse najaktualnejše sisteme (DAB, navigacija, Bluetooth…) in zbirke informativnih vsebin obenem izpostavljajo, da je procesor v ozadju precej bolj zmogljiv. 

Predvidoma v jesenskem času bodo pri Jazzu prvi kupci deležni tudi povezave s pametnim telefonom na daljavo. Preko posebne aplikacije My Honda, bo uporabnik lahko preverjal stanje avtomobila, se prijavljal na servisne storitve in avtomobil odklepal ter na daljavo. V naslednjem koraku bodo za prvo leto uporabnine brezplačno na voljo še druge uporabne zanimivosti (lokacija vozila, dodajanje napotkov, zgodovina potovanj, asistenca…), od prvega dneva dalje pa bodo plačljive storitve WiFi dostopne točke v vozilu in Hondina osebna asistenca. A kako bo vse to v praksi delovalo pri nas, še ni povsem znano, saj je proces implementacije še v razvojni fazi.

Jazz je prvi v svojem segmentu, ki je serijsko opremljen z desetimi varnostnimi blazinami, med drugim tudi s tisto med voznikom in sovoznikom, ki ju zavaruje v primeru bočnega trčenja. Poleg tega so pri Hondi poskrbeli za vgradnjo nove širokokotne radarske kamere, ki bo zajemala precej več dogajanja v prometu, varnostne asistence pa bodo bolje ali prej odreagirale. Pod oznako Honda Sensing, ki je del serijske opreme vstopnega Jazza, so zavorni sistem za preprečitev naleta (CMBS), opozorilo pred naletom spredaj (FCW), opozorilo pred zapustitvijo voznega pasu (LDW), sistem sledenja voznega pasu (LKAS), sistem za nadzor pred zapustitvijo vozišča, prilagodljiv aktivni tempomat (i-ACC) in sistem prepoznave prometnih znakov (TSR).

Kar se tiče pogona, v osnovi je vgrajen 1,5-litrski bencinski motor z 72 kilovati moči, temu pa sta v pomoč še 80-kilovatni elektromotor in 70-kilovatni generator, ki sta skupna enota. Za prenos navora niso uporabili klasičnega samodejnega ali ročnega menjalnika, pač pa tako imenovano premostitveno sklopko, ki omogoča neposreden prenos na sprednji kolesni par. Vozniku so na voljo trije vozni načini (električni, hibridni in motorni), s potiskom menjalne ročice v položaj B, voznik dodatno sproži še bolj intenzivno regenerativno zaviranje. 

Kaj pa cena? Jazz eHEV je zdaj cenovno postavljen v drugačne okvire. Začetna cena se začenja pri 21.990€ za paket opreme Comfort in se konča pri skoraj 26 tisočakih. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
So jo v kateri izmed predhodnih generacij že znali bolje oblikovati.
18.6.2020 11:26:48

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija