Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Slovenska premiera: Škoda Octavia
Tretjino vseh prodanih Škod predstavlja Octavia
Najnovejša generacija Octavie, ki bi morala v prodajne salone pripeljati že v aprilu, je zdaj končno na voljo slovenskim kupcem. Čeprav letošnje leto ne bo običajno prodajno leto za znamko Škoda, pa se zanimanje za ta avtomobil ohranja na enaki ravni. To pomeni, da bodo letos prodali najmanj 2500 vozil.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
1. julij 2020 | 7:29:00

cenik.pdf

Največji delež bo tradicionalno pripadel karoserijski izvedbi Combi in sicer več kot 90 odstotkov. V največji meri kupcem Combija prednost predstavlja velik prtljažni prostor, ki v novi izdaji meri kar 640 litrov, medtem ko ima limuzina na voljo nekaj manj prostora v primerjavi s karavanom, a za odtenek več kot predhodnik (600 litrov). Nova Octavia, ki je dobila popolno oblikovno prenovo in se hkrati malenkostno dimenzijsko razbohotila, stavi predvsem na številne nove tehnologije in njihove pametne rešitve. 

Vsa svetlobna telesa bodo pri Octaviji v LED tehnologiji, medtem ko bo možno žaromete nadgraditi z matrično LED tehnologijo. Potniška kabina ima lahko do 5 USB rež in 230-volno vtičnico (polnjenje naprav in povezovanje z multimedijskim vmesnikom), prvič je na voljo sistem za projekcijo podatkov na vetrobransko steklo, na voljo je tripodročna klimatska naprava z možnostjo nastavitve temperature na zadnji klopi, klasično ročno zavoro je zamenjala elektromehanska verzija s stikalom, morda največja zanimivost v notranjosti pa bo dvokrak volan (za doplačilo je na voljo športni trikraki volan). Pri novostih, velja omeniti še novo zasnovo menjalnika (selektor – shift by wire), nove certificirane ergonomske sedeže in kar nekaj varnostnih asistenc, ki jih Octavia do zdaj ni imela. V to kategorijo spada asistenca za zavijanje v levo na križišču, asistenca za kolesarja ali pešca v mrtvem kotu pri izstopu iz vozila in prediktivni sistem za samodejno uravnavanje razdalje, ki skupaj z izboljšanim sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, prilagodljivo asistenco za ohranjanje smeri, asistenco za zastoje in sistemom Emergency Assist sestavljajo obširno asistenco Travel Assist.

Motorna paleta je prevetrena in skladna s koncernskimi usmeritvami. Na voljo za zdaj so štirje motorji, dva bencinska in dva dizelska. Začne se s trivaljnim 1.0 TSI z 81 kilovati in 200 Nm, 1,5-litrski  štirivaljni TSI ima 110 kilovatov moči (150 KM) in 250 Nm, oba pa sta na voljo kot lahka hibrida z oznako e-TEC. Kasneje bodo cenike obogatili še z zmogljivejšim 2.0 TSI s 140 kilovati moči (190 KM) in 320 Nm navora ter DSG menjalnikom, ki do stotice pospeši v 6,9 sekunde, končna hitrost je 232 km/h. Kar se tiče dizlov, trenutno sta na voljo dvolitraša s 85 in 110 kilovati, s šeststopenjskim ročnim ali sedemstopenjskim DSG, a se bo v ponudbo teh kmalu uvrstila še najmočnejša dizelska Octavia, ki ima na voljo 400 Nm navora in 147 kilovatov moči, do stotice pa pospeši v 7,1 sekunde. Ta bo serijsko opremljena s pogonom 4x4 in sedemstopenjskim DSG menjalnikom.

Tudi Octavia bo na voljo kot priključni hibrid z 1.4 TSI motorjem in električnim motorjem, ki bosta skupaj premogla 150 kilovatov moči (204 KM) in 350 Nm navora. Avto ima šeststopenjski DSG, 13-kWh baterija pa zadošča za 55 kilometrov brezemisijske vožnje po WLTP. Prtljažnika pri tej različici je le še 450 in 470 litrov. V prihodnjih mesecih ponudbo dopolnjuje še oznaka RS, ki velja za precej priljubljeno med kupci. Ta bo po novem opremljena s klasičnim dizelskim ali bencinskim motorjem, možna pa bo izbira priključno-hibridne verzije. 

Cene nove Octavie se začenjajo pri 17.746 evrov, a takšnih z opremo Active bo malo. Precej več zanimanja bo Octavie s paketi oprem Style in Ambition, kjer te primerno poskočijo. Cene dizlov se gibljejo med 20.343 do 26.445 evrov, doplačilo za izvedbo Combi pa znaša 700 evrov.

Torej, kot že omenjeno Octavia od leta 1996, ko je bila predstavljena prva generacija, ima pri češki znamki dokaj stabilno prodajno krivuljo. V zadnjih letih to pomeni, da ta model znamki predstavlja dobro tretjino vseh prodanih avtomobilov in v prihodnje bo trend prodaje morda še nekoliko boljši. Ne glede na razmere v zadnjih mesecih, ki so posledica epidemije in zaprtja prodajnih salonov, znamka Škoda posluje nadpovprečno dobro. Samo v juniju so sklenili prodajne pogodbe za nekaj več kot 400 Octavij, v prvi polovici leta so prodali nekaj več kot dva tisoč Škod, medtem ko bo celotna prodaja znamke Škoda letos obsegala okrog 6500 vozil. Hkrati so ponosni, da jim je uspelo povečati delež fizičnih oseb, ki kupijo avtomobil znamke Škoda.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Ko volan ne bi imel tistega grdega nastavka spodaj. Res ne vem, kaj jim je prislo na pamet.
1.7.2020 22:56:43
7even77
;Ah, kaj - to je predpriprava za naknadno vgradnjo še tretjega kraka, ki se ga naknadno naroči na oddelku dodatne oz. dopolnilne opreme. Še dobro, da ima izvedba RS že serijsko normalni, torej (športni) trikraki volan.
2.7.2020 6:34:13
Klemen72
noro precenjen avto. no, počakajmo še na losov test pred resnim komentiranjem
2.7.2020 14:07:15
klemens
Saj dajo že nekaj popusta, drugače se pa itak vse draži. Sem pa danes na LJ obvoznici eno videl in ni tako napačna.
2.7.2020 14:37:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija