Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novosti   |   Premiera: Hyundai Tucson
Najbolj prodajani Hyundai z novim, futurističnim dizajnom
Že kar nekaj generacij je Tucson eden od glavnih modelov korejskega proizvajalca. Z novo generacijo prihaja povsem nova oblikovna filozofija.
Artur Švarc Hyundai
15. september 2020 | 10:45:00

Če je še pred malo več kot desetletjem veljalo, da Hyundai v dizajnu nima niti enega ostrega roba, je zdaj zgodba čisto drugačna. Zagotovo gre pohvaliti tudi drznost Hyundaijevih oblikovalcev, ki so paradnega konja oblikovno poslali čez risalne deske revolucije.

Korejci so za opis svojega početja uporabili izraze kot 'parametrična dinamičnost' in 'podrobnosti kinetičnih draguljev', če lahko njihove izraze sploh ustrezno prenesemo. Je pa slednje najbolj vidno prav na maski spredaj, ki je pokrita s trikotnimi elementi, ki se širijo levo in desno, v enaki maniri pa so zamaskirani še žarometi in tako imamo spredaj priložnost videni zelo nenavadno in drzno sliko, kjer se zdi, da se del elementov maske sveti.

Z boka gledano je avto dobil precej bolj drzno izražene bočne linije in obhode sprednjih in zadnjih koles, reliefi pa so sestavljeni prav tako iz trikotnikov in nepravilnih rombov. Strešna linija je klasično ravna, a z nekaj prijemi zadaj in vstavkom kroma in zožano okensko linijo pripelje do kupejevskega efekta.

Precej drugačne od predhodnikov so tudi zadnje luči, ki se kot dva zoba na vsaki strani zajedajo iz svetlobne letvice, ki poteka čez vrata prtljažnika, pa tudi podrobnosti vsakega »zoba« razkrijejo drobne svetleče trikotnike. Brisalec zadnje šipe so skrili na vrh pod spojler, tam kjer bi ga pričakovali, pa je zdaj Hyundaijev H.

O všečnosti si bo treba ustvariti mnenje, je pa Hyundaiju vsekakor uspela namera, da se njihov Tucson loči od konkurentov v segmentu in nenazadnje od drugih Hyundaijevih modelov.

Notranjost je malce manj agresivna, pa vseeno domiselna in sveža. Volan je nenavaden z manjšo prečko še pod glavno, pred njim pa je zaslon z digitalnimi merilniki, ki ni vpet pod kak pokrov, pač pa je na prostem. 10,3-palčni infotainment, ki je v osnovi 8-palčni, je postavljen brezstično v zavihek, ki visi z zgornjega dela armaturke in z zaslonom klimatske naprave tvori celoto. V času, ko se je že pokazalo, da gumbi na dotik ne morejo zamenjati klasičnih, so se pri Hyundaiju odločili, da bodo igrali prav na to karto.

Kako se bo to obneslo v praksi, bomo videli v nekaj mesecih, vsekakor pa je Hyundaiju uspelo ustvariti zelo sodobno notranjost. Če so nekoč v preteklosti novotarije uvajali za ostalimi, z lahkoto govorimo, da v ničemer ne zaostajajo za konkurenco, sploh z izvedbo dizajna, pa lahko da so ustvarili tudi kaj posnemanja vrednega.

Med ostalimi tehničnimi novotarijami je povezljivost avtomobila z domom, kjer bo mogoče nadzirati različne naprave in luči, tudi ko ne bomo doma. V novi klimatski sistem so vgradili senzor finih prašnih delcev, kar bo omogočalo prilagajanje kakovosti in vlažnosti zraka.

Tucson bo zdaj na voljo v dveh dimenzijah, osnovni v dolžino meri 4,5 metra in ima medosno razdaljo 2.680 milimetrov, medtem ko bo podaljšani imel 4,63 metra in 2.755 mm medosne razdalje.

Na evropskem trgu bo Tucson na voljo kot priključni, običajni in blagi hibrid. Razpon dizelskim in bencinskim motorjev sega od 85 kW (115 KM) za dizla do 169 kW (230 KM) za bencinskega hibrida. Priključni hibrid kot vrh ponudbe bo imel 195 kW (265 KM). Menjalnik bo šeststopenjski ročni ali sedemstopenjski dvosklopčni, seveda pa ne bo manjkal niti štirikolesni pogon kot opcija.

Od 2004, ko je prišel na trg, je Tucson zdaj v svoji četrti generaciji in v 16 letih so prodali več kot sedem milijonov primerkov. Novi Tucson bo najprej na voljo v Južni Koreji, k nam pa prihaja v začetku prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jurica
Ekran od klime je pa iz leta 2002
15.9.2020 11:21:33
Goldy11
Veliko si upajo, da tako spremenijo najbolje prodajan model! Ampak, že vejo, kaj delajo. Meni ta dizajn ni všeč, sploh pa ne, ker je preveč podoben Toyoti. Kopija je vedno slabša od originala...Res pa, da nisem na trgu za nobenega Hyundaia.
15.9.2020 11:31:05
slonana
Nujno v Slovenijo!
15.9.2020 11:41:38
alfafil
Zelo zanimiva oblika. Osnovni bo še nekako cenovno ugoden, verjetno bo bogo za videt, dražje verzije pa bodo že drage kot Evropejci.
15.9.2020 11:52:36
911
Top, avto je v svojem razredu oblikovno pustil konkurenco 10 ali več let zadaj. Čestitke Hyundai.
15.9.2020 12:43:27
klemens
Meni je zelo všeč, bočna linija Toyota/Lexus, ampak ne tako dolgočasna. Ekran za klimo bi res lahko dali sodobnejšega s kakšno hudo grafiko-ampak je dobro, da je ločen in ni potrebno skakati v podmenije. Prijateljica ima sedanji model, dala 40.000 eur in je zelo zadovoljna.
15.9.2020 13:59:54
jjs
Tam pod kljuko sprednjih vrat je kakšnega pol kvatdratnega metra puste ravnine. Je ne bi morda ob prvem faceliftu veljalo opremiti s kakšno gubo npr. v obliki morske zvezde?
15.9.2020 16:46:23
7even77
Vizualno proizvod, ki ga vidiš - in pozabiš. "Izleti" v tem razredu med resnejšo konkurenco niso na prioritetni listi. Nikoli.
15.9.2020 17:11:01
matt0
jjs, tudi streha je čisto ravna.. malo bi se ga že še dalo pogršati, veliko pa res ne
15.9.2020 17:32:29
jjs
Streha ja, ampak že tista aluminijasta letvica ob strani ima krasno izvezen vzorček, ki spominja na prtiček pri moji stari mami. Ampak ja, Korejci imajo pač svoj okus, ki ga moramo spoštovati. Tako kot v glasbi.
15.9.2020 22:25:03
Macolar
Bok mogoče res prekičast, drugače pa konkreten korak naprej, evropske firme lahko se lahko malo zamislijo. Nikoli si ne bi mislil da bodo korejci tisti ki bodo prevzeli iniciativo. Preskočili japonce in vztrajno grizejo v EU pogačo.
16.9.2020 8:50:15

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija