Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Krona med prestižnimi znamkami v roke Mercedesu
Čeprav je Dieter Zetsche, šef Mercedesa, še pred kratkim napovedoval, da si želijo krono najboljšega med premium znamkami osvojiti najkasneje leta 2020, se je to zgodilo že v lanskem letu.
Peter Pirkovič
11. januar 2017 | 12:13:39

Namreč, te dni so vsi trije nemški premium proizvajalci razkrili svoje prodajne rezultate za lansko leto in izkazalo se je, da so prvo mesto med prestižnimi znamkami osvojili pri Mercedesu. Čeprav so pri BMW-ju za 5,2 odstotka izboljšali prodajo v letu 2016 (prodanih 2.003.353 vozil), je bil njihov končni rezultat za približno 80 tisoč vozil nižji v primerjavi z Mercedesovim, ki so zabeležili 2,08 milijona prodanih vozil in s tem po 12 letih Bavarcem spodnesli najvišjo stopničko na lestvici. Na tretjem mestu je pristal Audi z 1.871.350 prodanimi vozili v letu 2016.

V letu, ki je pred nami, bo zanimivo tudi z vidika dogajanja na ameriških tleh, saj bodoči ameriški predsednik Donald Trump vsem proizvajalcem avtomobilov grozi z visokimi carinami na uvoz, še posebej če ta vozila prihajajo iz Mehike. In tu imata Audi in BMW lahko veliko težavo. Namreč, BMW namerava za milijardo dolarjev zgraditi tovarno v mehiškem mestu San Luis Potosi, kjer bi 1500 delavcev od leta 2019 izdelovalo serijo 3, tudi za ameriški trg. Medtem Audi že ima na mehiških tleh postavljeno tovarno, ki izdeluje najnovejšo generacijo Q5 za ves svet. Kako se bosta oba proizvajalca soočila s Trumpovo administracijo bo jasno v naslednjih mesecih.

In kdo od treh največjih vlada v Sloveniji? Najvišje mesto je zasedel BMW z 2217 registriranimi vozili, sledi Audi s 1787 registiranimi vozili, medtem ko so se s 1192 registriranimi vozili na tretjem mestu zasidrali pri Mercedesu. Med BMW-ji se še vedno najbolj prodaja serija 2 Active Tourer, serija 5  in serija 3, pri Audijih kraljujeta Q3, A4 in A3, pri zvezdi pa razred B, A in C.

Vir statističnih podatkov: Sekcija za osebna in motorna vozila pri TZS

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija