Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Na Japonskem vinjenim voznikom tudi 8 tisoč evrov kazni
V Sloveniji je v zadnjih letih nastalo kar nekaj zanimivih projektov organizacij, ki skušajo na razumen način osveščati tiste, ki sedejo vinjeni za volan in so kot taki potencialna tempirana bomba v prometu. V deželi vzhajajočega sonca so se črne prometne statistike lotili povsem drugače. Z represijo.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
4. december 2018 | 7:00:32

Na nedavni tiskovni  konferenci, kjer je Zavod vozim predstavil nadaljevanje projekta Heroji furajo v pižamah, je na kratko spregovoril tudi predsednik podjetja Toyota Adria, Kensuke Tcuchiya, ki omenjeno preventivno akcijo tudi podpira.

»Zavedamo se širšega pomena te problematike in želimo spodbuditi tako mlade voznike kot njihove starše, da skupaj prevzamejo odgovornost in poskrbijo, da se bodo mladostniki z zabav varno vrnili domov. Pobudo jemljemo zelo resno, zato sem se tudi sam pridružil herojem v eni od brezplačnih prevozov in vozil mlade z zabave domov. Tudi pri Toyoti si želimo, da bi bile slovenske ceste čimbolj varne, zato bomo tudi v prihodnosti podpirali akcijo Heroji furajo v pižamah.« 

Med drugim je na kratko orisal, kako so se te problematike lotili v njegovi rodni državi. Pred časom so sprejeli zelo poseben zakon, ki ostro kaznuje kršitelje in vse v verigi z njimi. Na primer, če policisti ustavijo vinjenega voznika, je globa zanj med 4 in 8 tisoč evrov, kot dodatek pa še triletna prepoved vožnje oziroma odvzem vozniškega dovoljenja. Sankcije prav tako doletijo potnike, ki so se zavedali dejstva, da je voznik pod vplivom alkohola (4000€ globe), v primeru, da si je vinjen voznik avto od nekoga sposodil, kazen doleti še lastnika vozila (4000€), policisti pa kmalu zatem obiščejo tudi restavracijo ali bar, kjer se je nahajal vinjeni voznik. Uslužbencem in lastnikom lahko naložijo zelo visoko kazen ali celo prenehanje obratovanja. In ker temu še ni konec, vinjeni voznik je v vsakem primeru kasneje še odpuščen iz službe. 

Po besedah Toyotinega prvega moža v Sloveniji, so s tem drastičnim ukrepom, kmalu po uveljavitvi, dosegli precejšnje izboljšanje stanja v prometu. Število umrlih in težko poškodovanih je menda upadlo za več kot četrtino.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija