Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Črna statistika leta 2018
Lansko leto najmanj mrtvih na cesti po letu 1954
Čeprav se je v zadnjih minutah silvestrskega večera zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta življenje izgubila dve osebi, se je število mrtvih na naših cestah zmanjšalo, kar ima za posledico tudi večje osveščanje vseh udeležencev v prometu, za katerim stoji Agencija za varnost v prometu.
Artur Švarc
12. januar 2019 | 9:38:00

Po statičnih podatkih že drugo leto zapored beležijo izboljšanje prometne varnosti, lansko leto pa je bilo z vidika prometnih nesreč z najhujšimi posledicami celo najboljše v zadnjih 64-ih letih oziroma odkar spremljajo uradno statistiko prometnih nesreč. Zabeležili so 92 smrtnih žrtev, kar je 12 manj kot leto poprej. Izboljšanje beležijo tudi pri številu hudo telesno poškodovanih, lani jih je bilo 798, kar je 6 % manj kot leto pred tem oz. najmanj v zadnjih 5 letih, pa tudi pri lažje telesno poškodovanih, saj se jih je v preteklem letu poškodovalo 6.778 oz. skoraj 4 % manj kot v letu pred tem.

Najbolj kritična maj in september

Mag. Igor Velov, direktor AVP, je izpostavil: »Zagotovo je to tudi odraz naših intenzivnih, predvsem pa skupnih prizadevanj za izboljšanje prometne varnosti na naših cestah, in pokazatelj, da smo na pravi poti. Vendar izboljšanja prometne varnosti nikakor ne smemo jemati za samoumevno, saj se statistike lahko hitro obrnejo oz. močno zanihajo. Po eni strani smo lahko zadovoljni z našim skupnim delom, po drugi strani pa je pred nami še veliko dela. Šele, ko nam ob koncu leta ne bo treba poročati o mrtvih v prometnih nesrečah, bomo lahko govorili o resnično dobre uspehu in dobri prometni varnosti. Samo takrat bomo lahko zadovoljni«.

Največ prometnih nesreč so zabeležili v maju in septembru (umrlo kar 35 udeležencev), statistično gledano pa so prometno najbolj svetli januar in junij, skupno 5 mrtvih. Najslabša meseca sta bila maj in september, ko je skupaj umrlo kar 35 udeležencev (15 maja in 20 septembra) oz. 38 % vseh umrlih v letu 2018. Zanimiv je podatek, da so v lanskem letu zabeležili več kot tretjino manj smrtnih nesreč pri motoristih (16 voznikov motorni koles in 2 voznika mopeda), podoben padec mrtvih pa se kaže tudi v statistiki med kolesarji in pešci (13 mrtvih).

Igor Velov (AVP) in Ivan Kapun (Policija)

Vzroki na tragične prometne nesreče so največkrat v neprilagojeni hitrosti (umrlo 36 oseb), nepravilna stran oz. smer vožnje (mrtvih 28 oseb) in neupoštevanje pravil o prednosti (umrlo 9 oseb).Največ umrlih udeležencev v prometnih nesrečah v preteklem letu je bilo v starostni skupini med 55. in 64. letom starosti – 20 umrlih oz. 22 % vseh umrlih. Sledi ji skupina med 25. in 34. letom starosti z 18 umrlimi ter starostne skupine od 18. do 24. let, od 45. do 54. let ter nad 64 leti starosti – v vsaki skupini po 15 umrlih. Največ prometnih nesreč s smrtnim izidom se je pripetilo na regionalnih cestah (33 % oz. 31 umrlih), cestah v naselju in lokalnih cestah (28 % oz. 25 umrlih), glavnih cestah (22 % oz. 21 umrlih) ter avtocestah in hitrih cestah (17 % ter 15 umrlih).

Mobilni telefoni predstavljajo grožnjo varnosti

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na GPU je povedal: »Policija je v preteklem letu izvedla skoraj 300.000 represivnih ukrepov, toda sam nadzor ni dovolj. Rešitev je v sistemskem pristopu, v preventivi, osveščanju in predvsem v nas samih, da kot družba obsojamo nesprejemljivo vedenje v prometu«.

Hkrati pri AVP opozarjajo na še vedno preveliko uporabo mobilnih telefonov. Ti so resda širši problem sodobne družbe, vendar ima lahko njihova vse obsežnejša uporaba težke posledice tudi za prometno varnost. Že v ponedeljek se začne nacionalna preventivno akcija za mobilne telefone, ki jo vodi in koordinira AVP in v času katere bodo še intenzivneje opozarjali na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prometu. Zavzemajo se tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo v obliki denarne kazni v višini 250 evrov in treh kazenskih točk.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija