Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Še ena slepa ulica?
Na Norveškem razneslo vodikovo polnilno postajo
Če ne elektrika, pa vodik in gorivne celice, pravijo, a ponedeljkov dogodek na Norveškem lahko prihodnost pogona na vodik povsem spremeni.
Artur Švarc
12. junij 2019 | 8:25:00

V Sandviki na Norveškem je šla v zrak postaja za polnjenje z vodikom, eksplozija pa je bila tako močna, da je odprlo varnostne blazine v bližnjih avtomobilih. Gasilci so morali zapreti bližnje križišče, nihče pa ni smel bližje kot 500 metrov.

Kot kažejo prvi izsledki, je razneslo rezervoar z vodikom, točne odgovore pa bo zdaj dala raziskava. Uno-X je preventivno zaprli preostali dve svoji polnilni postaji na Norveškem, Toyota in Hyundai sta začasno na Norveškem ustavila prodajo vozil na vodik, lastniki aktualnih FCV (fuel cell vehicles) pa bodo dobili nadomestna vozila.

Ker po celem svetu ni ravno veliko polnilnic z vodikom, bo odstotek eksplodiranih kar visok, kar seveda pomeni slabo podobo za promocijo FCV.

Vodik se je pogosto omenjal kot alternativa električarjem, a je njegova težava, da ima zelo majhno energijsko gostoto, pridobivanje je vse prej kot ekološko (90% še vedno iz nafte z destilacijo), manjka pa tudi infrastruktura, ki se razvija neprimerno počasneje kot električna. Čisto možno je, da je ob napredku akumulatorjev in hitrega polnjenja ponedeljkov dogodek prvi žebelj v krsti vodikove prihodnosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Evo, o tem sem že nekajkrat govoril na Avtomaniji. Vodik je zelo lahko eksploziven in za povrh še noro blazno močno vseka. Že avti na plin imajo prepoved parkiranja v garažnih hišah. V praksi je velika razlika če nekaj gori proti temu, da vseka. Če vseka načeloma ne moreš pobegniti, če gori pa vsaj rit lahko odneseš.
13.6.2019 0:08:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija