Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Na današnji dan
Prva avtocesta na svetu
19. maja 1935 so odprli avtocesto med Frankfurtom in Darmstadtom.
Artur Švarc
19. maj 2020 | 14:58:00

Gre za prvo pravo avtocesto na svetu, kjer sta dva pasova za vsako smer ločena s pregradami ali rastjem. Avtocesto, ki ima danes oznako A5, je odprl Adolf Hitler osebno, koncept pa je služil za vse podobne projekte po svetu. ZDA so na primer svojo prvo tako avtocesto odprle 1. oktobra 1940 v Pennsylvaniji.

 

Odsek, ki ga je odprl Hitler, je bil povsem raven in je služil tudi za testiranja in doseganje hitrostnih rekordov Auto Uniona in Mercedesa, dokler se tam 1938 ni ubil sloviti Brend Rosemeyer. Malo pred to nesrečo je Rudi Caracciola tu dosegel 432 km/h, kar je še danes ena najvišjih hitrosti, doseženih na javnih cestah.

Koncept avtocest so zasnovali že desetletje prej v Weimarski republiki, vendar zaradi gospdoarske krize in drugih nesoglasij ni zaživel. Hitler je gradnjo avtocest, ki jih je upravičeval kot važno vojaško infrastrukturo za vojsko, vključil v javna dela. Seveda je vojska zaradi učinkovitosti in stroškov opremo raje prevažala z vlaki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Fritz Todt, je bil pa glavni inženir pri gradnji avtoceste.
19.5.2020 15:20:08
milky
Dejansko je prvo avtocesto imela Italija in ta isti inženir je potem svetoval pri gradnji te AC. Kot marsikaj drugega so potem naciji tudi to predstavili kot lastno inovacijo. https://en.wikipedia.org/wiki/Autostrada_A8_(Italy) Je pa res, da je ta imela dva pasova v vsako smer italijanska pa le enega ;-)
20.5.2020 7:40:32
Fero
To ni bila avtocesta. Tudi mi smo imeli tako od Ljubljane do Beograda sicer kasneje narejeno ravno tako z rokodelstvom, brigadami, entuzijazmom, samo to ni avtocesta. Prva moderna avtocesta je ta ki je navedena zgoraj v Nemčiji.
20.5.2020 11:45:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija