Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Sovražni govor
Ford poziva k bojkotu
Družabna omrežja so že leta gojišče politične polarizacije in eksplozije sovražnega govora. Ob bližajočih se predsedniških volitvah v ZDA so se nekatera podjetja odločila poseči vmes in preprečiti, da dogajanje na družabnih omrežjih doseže vrelišče.
Urša Prosenjak
1. julij 2020 | 7:18:00

V ponedeljek je podjetje Ford Motor ustavilo vse oglaševalske kampanje na družabnih omrežjih za naslednjih 30 dni. S potezo želijo doseči, da bi sovražni govor in spodbujanje k nasilju ter rasnem razlikovanju izginili s teh omrežij, saj s tem pozivajo omrežja, naj dosledneje in ostreje ukrepajo ob primerih sovražnega govora.

Bojkotu so se med prvimi pridružili se živilski gigant Unilever, Verizon in Honda. Dnevno se pozivu pridružujejo nova podjetja, nekatera le za mesec julij, druga pa za ves preostanek leta. Nekatere organizacije so ustavile svoje oglase le na Facebooku, nekatera pa tudi na Twitterju in ostalih platformah.

Vprašanje pa je, ali je to dovolj in ali še dovolj časa, da se karkoli spremeni.

Reddit, spletno mesto za komentarje, ki je ena najpopularnejših strani na svetu, je v ponedeljek prepovedala portal, ki podpira Donalda Trumpa, ki je znan po sovražnem govoru. Uporabniški račun Trumpove kampanje je začasno blokiral tudi Twitch, ki je v lasti podjetja Amazon. Youtube je dostop do svoje strani onemogočil več znanih nacionalistov, kot so Stefan Molyneux, David Duke in Richard Spencer.

Družabna omrežja bodo morala zdaj dosledneje pregledovati prijave sovražnega govora, spodbujanja k nasilju in dezinformacij. Organizacije za zaščito človekovih pravic so večje oglaševalce pozvale, naj v juliju ustavijo oglaševalske kampanje na Facebooku, ki naj ne bi naredil dovolj, da bi ustavil rasistično in nasilno vsebino na svoji platformi.

Analitik Aaron Kessler sicer dvomi v uspeh takšnega bojkota. YouTube se je s podobnimi situacijami srečal že večkrat, vendar so se oglaševalci že ob manjši zaostritvi pravil tudi vrnili, zato trajnega učinka ni bilo. Poleg tega je julij oglaševalsko nezanimiv mesec, zato je poziv k bojkotu za marsikoga le priložnost, da se izogne strošku oglaševanja.

Reddit je ukrepal radikalneje in odstranil 2000 subredditov, kot imenjujejo svoje uporabniško moderirane podstrani. Trumpov forum so odstranili, ker je pozival k nasilju in redno kršil ostala pravila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija