Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Brexit
Britanska in evropska avtomobilska industrija opozarjata na resne posledice trdega brexita
Evropska in britanska avtomobilska industrija sta v ponedeljek pozvali obe strani k čimprejšnji sklenitvi prostega trgovinskega dogovora z opozorilom, da utegne Brexit, če ne bo pravilno izpeljan, oškodovati sektor za 110 milijard evrov zaradi izgube poslovanja v naslednjih petih letih.
Urša Prosenjak
15. september 2020 | 7:15:00

Manj kot štiri mesece pred iztekom tranzicijskega obdobja po Brexitu, so se pogajanja o trgovinskem sporazumu za po letu 2021 med EU in Veliko Britanijo znašla v krizi, potem ko so Otočani predlagali prekinitev obstoječega sporazuma. Prekinitev bi privedla do carin, kar bi vozila podražilo, povzročilo zmanjšanje povpraševanja in posledično vodilo v proizvodnjo treh milijonov vozil manj v prihodnjih petih letih, je v skupni izjavi poudarila zveza 23 avtomobilskih proizvajalcev.

Trdi Brexit bi s carinami še dodatno obremenil evropsko avtomobilsko industrijo, ki se že tako spopada z ekonomskimi posledicami pandemije, končni plačniki pa bi bili kupci.

Proizvajalci v EU bi ob tem lahko utrpeli izgubo 57,7 milijard evrov, britanski pa 52,8 milijard evrov, industrija pa se že tako sooča s 100 milijardno izgubo v letošnjem letu. Število novih registracij se je v EU v prvi polovici leta 2020  v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšalo za 38 odstotkov, v Veliki Britaniji pa za 49 odstotkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Kar naj pridejo fabrike k nam, dobrodosli.
15.9.2020 21:04:59

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija