Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Napačna napoved prihodnosti
Novice   |   Ugibanja iz leta 2008
Napačna napoved prihodnosti
Življenje je nepredvidljivo in še tako informirana predvidevanja poznavalcev se pogosto izkažejo za povsem zgrešeno vedeževanje.
Urša Prosenjak
15. september 2021 | 0:56:00

Leta 2008 je IBM opravil raziskavo med vodilnimi v avtomobilski industriji. 125 vodstvenih uslužbencev so povprašali, kakšno bo po njihovem mnenju tržišče leta 2020. Skoraj enoglasno so se strinjali, da bodo takrat vsi avtomobili na cesti hibridi.

Ko je prihodnost prispela, je bila resnica povsem drugačna. V lanskem letu so hibridi in priključni hibridi predstavljali le 10 odstotkov tržišča v Evropi in komaj 3 odstotka tržišča v ZDA. Kar z drugimi besedami pomeni, da so se vodilni možje avtomobilske industrije zmotili za kar 90 oziroma 97 odstotkov.

Situacija pa ni niti malo zabavna, saj na tovrstnih predvidevanjih temeljijo projekti in investicije milijard evrov. V ZDA je denimo leta 2008 Ford pričel z razvojem malih avtomobilov, saj so napovedi kazale, da so SUV-jem in pick-upom dnevi šteti. Po izdatnih vlaganjih v razvoj napačnega segmenta so 12 let kasneje SUV-ji bolj priljubljeni kot kadarkoli, majhni avtomobili pa postopno tonejo v pozabo.

Zdaj lahko ugibamo, kakšno bo tržišče čez naslednjih 12 let in verjetno bi mnogi strokovnjaki ponudili odgovor s smeri elektrifikacije. Kaj pa bo v resnici prinesla prihodnost, bomo šele videli. Ugibamo lahko le, da bo drugačna, kot pričakujemo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Totalna zmeda, kot je zdaj, samo ne v svetu avtomobilizma.
15.9.2021 9:47:45
klemens
Tako je, ko korporacije z zakonodajalci silijo folk v nenormalno potrosnistvo. Na silo ne gre.
15.9.2021 11:51:53
skrivo
SUV je potrošništvo, ampak ljudem je očitno tako všeč občutek moči, da so pripravljeni dati več denarja, ne glede na to, da se po ovinkih peljejo zanič, pa pijejo več, pa gume so dražje...... oklolje obremenjujejo bolj kot avti z nižjim težiščem. Ampak kaže, da bodo v prihodnosti na cestah le še SUVji, ker se jim tistih nekaj navadnih avtov ne bo splačalo delat.
15.9.2021 22:50:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija