Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Ghia Abarth Concept
Mali Abarth z velikim ameriškim egom
Čeprav se je Italija v petdesetih še vedno pobirala po razdejanju, ki ga je povzročila druga svetovna vojna, je to obdobje prineslo tudi nekatere izjemne avtomobilske stvaritve.
Marko Hanželič
7. maj 2017 | 9:11:58

Med bolj dejavnimi v petdesetih letih so bili pri Ghii, med dediščino te pomembne delavnice pa najdemo tudi oblikovne poslastice tipa Ghia Abarth.

V osnovi je sicer šlo za Abartha 1100 Sport, letnik 1953, ki je tehnično slonel na Fiatu 1100, pri Ghii pa so mu nadeli aerodinamično opravo, s kakršnimi so se takrat kitili ameriški avtomobili. Ideja za takšno kombinacijo je bržkone padla zato, ker so pri Ghii v tistem času delali tudi za Chrysler.

Abarthu so namenili nos v značilnem z aeronavtično vsebino ter ga tudi proti zadku obdelali v duhu takratnega aerodinamičnega časa, ga predstavili na salonu v Torinu in osupnili javnost. Prototip so nato prodali ameriškemu poslovnežu Billu Vaughnu, ki ga je na salonu v New Yorku, leto dni kasneje, predstavil kot Vaughna SS Wildcat, vanj pa naj bi namesto 1,1-litrskega štirivaljnika stlačil osemvaljnik V-oblike.

Kmalu za tem se je za konceptom Abarth Ghia izgubila vsake sled, dokler ga leta 1982 niso našli v nekem skednju. Leta 2010 ga je kupil sedanji lastnik, ga dal popolnoma prenoviti, poleti pa bo na voljo tudi potencialnim kupcem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Zadnji komentarji
Jo, še prej... saj ni sam redizajn štos, bolj je 10 novih reči :D
Evo čestitke tut z moje strani. Kaj potem lahko prenovljene strani pričakujemo do začetka julija?
thx, elektro majstor in alfista :)

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali