Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Tucker 48
Daleč pred svojim časom
Obstaja kar nekaj zgodb z lepimi avtomobili in žalostnim koncem in Tuckerjeva je ena takih – zahvaljujoč medijskemu linču. Znano?
Artur Švarc
15. junij 2017 | 16:51:51

Ko se je končala 2. Svetovna vojna, je bila Amerika lačna novih avtomobilov, a sveta ameriška trojica ni imela za pokazati nič novega že od 1940 naprej, zato se je pojavilo cel kup novih proizvajalcev, ki so bili precej bolj fleksibilni kot veliki trije. Prvi povojni model je tako bil Studebakerjev, prava magija pa je prišla 1948 v obliki koncepta Tucker 48, ki je postavil nekatere nove standarde in tehnično skočil daleč pred svoj čas.

Zgodba o tem nenavadnem avtomobilu izjemnega stylinga in tehničnih rešitev (diskaste zavore, varnostni pasovi, vodno hlajen motor, neodvisno posamično vpetje, vbrizg goriva, skratka, pogruntavščine, ki so sledile drugje šele desetletje ali več pozneje.

Ker je bil Tucker daleč od premoženja avtomobilskih gigantov, je finance za zagon proizvodnje zbiral na zelo nenavaden način, s predprodajo prevlek ali predpražnikov za njihov avto ali pa kot donacije. V današnjih časih čisto normalna poslovna praksa, ki celo spominja na Kickstarter, je takrat naletela na velik odziv v medijih, ki so za vsem tem videli poskus prevare, verjetno pa so kako pri vsem tem povedali tudi pri velikih proizvajalcih, saj je bilo zanimanje za nenavadni Tuckerjev model med javnostjo izjemno.

Tucker se je znašel pred preiskovalnimi organi in čeprav so ga čez dve leti oprali vsake krivde, je bila škoda narejena in Tucker se ni več pobral. Izdelali so vsega 50 prototipov in še nekaj malega čez nedokončanih primerkov, preden je ta nenavadni avto odšel v zgodovino.

V dolžino Tucker 48 meri kar 5,56 metra, medosna razdalja znaša 3250 mm, širok pa je 201 centimeter, po današnjih merilih še vedno velikanski avto.

Med inovacijami najdemo tretjo luč na sredi, ki je svetila v ovinke, odvisno od zavrtljaja volana, za zvezne države v ZDA, kjer niso dovoljevali več kot dveh luči, pa je Tucker 48 dobil pokrov z logotipom.Motor je bil nameščen vzadku, v samo karoserijo pa so bile vgrajene celo zmečkljive cone, kar je v primerjavi z železnino tistega časa izjemno povečalo varnost. Veterobransko steklo je bilo med prvimi narejeno iz nezdrobljivega stekla, ročna zavora je imela poseben ključ, če se bi kupec bal tatov, okvir vrat se je nadaljeval v streho za lažje vstopanje, ostaja pa še cela vrsta pogruntavščin. Vsak od petdeset prototipov je bil drugačen, saj so inženirji od primerka do primerka poskušali nove rešitve.

1700-kilogramska zverina je imela spodoben 6-valjni motor s 150 konji, vpet na samo šestih mestih in ga je bilo mogoče zelo hitro v nekaj minutah spraviti iz avtomobila. A motor je imel kar nekaj otroških bolezni, v glavnem povezanih s prenizkim tlakom tekočin in črpalk, zato so po letu dni iskanja rešitev posegli po Air Cooledovem zračno  hlajenem 6-valjnem bokserju, ki je bil v osnovi namenjen helikopterju Bell 47 in je razvijal 168 konjev. Tucker je kupil dovolj primerkov po 5000 dolarjev, da je vsak prototip dobil svojega, a še pred tem so inženirji dodali vodno hlajenje, potem pa so ga tako predelali, da je bilo z originalom le še malo skupnega – 5,5-litrski bokser je na testni mizi neprekinjeno deloval 150 ur pri polnem plinu brez težav, kar je bilo premerljivo s 30 tisoč kilometri. Posledično je Tucker kupil celotni Air Cooled Motors in si zagotovil motorno ekskluzivo, saj je odpovedal vse pogodbe z letalsko industrijo, kar se je pozneje pokazalo za usodno, saj je podjetje obvladovalo 65 % trga letalskih motorjev.

Prvotni menjlanik, Cordov 4-stopenjski elektro robotizirani ročni menjalnik, je bil za motor prešibak in je ob močnem speljevanju dobesedno razpadel, zato so ga pri Tuckerju dodelali in ojačali v lastni model Ypsilanti-1, a tudi ta ni bil brez težav pri prestavljanju, zato so mojstri izdelali kar nov menjalnik, brezstopenjski Tuckermatic, ki je zdržal vso moč in navor O-335. Tri različice tega menjalnika so prava tehno poslastica – prva brez sklopke je zahtevala, da je motor ugašen, ko je voznik vklopil edino prestavo na menjalniku, pri drugem so dodali posebno coklo, tretja različica pa je dobila primitivno centrifugalno sklopko, le da ta nikoli ni bila vgrajena v katerega od prototipov.

Vzmetenje je bilo posamično za vsako kolo, a namesto vzmeti je vse skupaj blažil poseben gumijasti trak, a tudi ta ni bil vemogočen, saj je avto na neravninah v ovinku zelo rad dvignil sprednja kolesa s tal. Nenavaden in v primerjavi s konkurenco zares všečen avto je bil praktično nared za proizvodnjo, ko so vmes posegli ameriška »protikorupcijska komisija« in mediji, Tuckerja so obtožili, da prodaja delnice in predplačila za avto, ki ga nikoli ne misli izdelati. 1950 je bil Preston Tucker oproščen vseh obtožb, a tovarna je že pred tem zaprla vrata, podjetje se nikoli več ni pobralo.

Danes je še vedno ohranjenih 47 od 50 prototipov, nekaj nadaljnih pa so skombinirali iz nedokončanih primerkov. O ceni tega posebneža bi se dalo debatirati. Zelo redko se pojavijo na dražbah in ko se, je cena nekje v razponu od milijona in pol zelencev pa vse do treh milijonov, ki ga je Tucker s številko 1043 prejel 2012.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dynisco
Aichi, odličen prispevek in odlično napisano! Pred leti se je na Jutubu našlo celo film o tem z naslovom The man and his dream. Za ljubitelje pripetljajev z avtomobilske zgodovine vsekakor vreden časa za ogled.
15.6.2017 17:42:13
aichi
Jup, the Man and his dream je posnel nbihče drug kot Francis Ford Coppola, njegtov fotr je bil delničar Tuckerja in doma ma 2 primerka.
15.6.2017 17:53:00
Dynisco
A je to ta možakar, ki ima doma kar svoj muzej na to temo. Enkrat davno sem gledal nek dokumentarec okrog tega in prav frajer mi je bil lastnik, ki je pravil, da ga najbolj razpizdijo fresh money pozerji, ki mu ob ogledu usekajo ven z "How much"?!?
15.6.2017 18:21:14

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija