Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ferrari F40 je star trideset let
Trideset let nazaj, natančneje 21. julija 1987, so pri Ferrariju predstavili bržkone enega najbolj prepoznavnih avtomobilov sploh, ikono znamke in zvezdo sten najstniških sob širom sveta.
Marko Hanželič
24. julij 2017 | 8:22:15

Superšportnik je nastal ob štiridesetletnici znamke, vanj pa so v Maranellu vložili vso znanje in oblikovne veščine, ki so jih takrat premogli. Oblikovno so pripravili ustrezno zmes med modelom 308 GTB in konceptom 288 GTO Evoluzione, na sredino postavili prisilno polnjen V8 največje moči 351 kW (478 KM) in nastal je prvi serijski Ferrari, s katerim se je bilo mogoče peljati hitreje kot 320 km/h.

Največji poudarek so sicer namenili zniževanju mase pogonskega agregata, pri čemer so se poslužili tudi eksotičnih prijemov, kot je uporaba magnezija, ki je sicer petkrat dražji od zlitine aluminija.

Tudi sama oblika je izžarevala izjemnost tehnične zasnove in poudarjala njegove poglavitne prednosti, pravi nekdanji Pininfarinin oblikovalec Feonardo Fioravanti – hitrost, lahkotnost in zmogljivosti, v Maranellu pa so se dolgo ukvarjali tudi z voznimi sposobnostmi, kot se spominja testni voznik Dario Benuzzi. Prvi prototipni primerki so bili zelo težko vodljivi in trajalo je precej čas, preden smo uspeli doseči ravnotežje med močjo motorja in vodljivostjo avtomobila, kar je bilo brez električnih pomagal precej bolj zahtevno kot danes.

Ferrari F40 je ob tridesetletnici na ogled v Ferrari Museumu v Maranellu, in sicer kot del razstave z naslovom Under the Skin.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija