Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Honda Type R
Četrt stoletja za Type R
Kar je GTI za VW, STI za Subaru in RS za Renault je Type R za Hondo. Leta 1992 so splavili prvi primerek - NSX Type R.
Marko Hanželič
28. julij 2017 | 16:38:14

Honda NSX je za časa svojega obstoja že dobila številne privržence, NSX Type R pa je bil kot korak čez rob, s 120 kilogrami manj in praktično brez vsakršnega udobja. Prihranek so dobili na rovaš črtanja klimatske naprave, električnih stekel, radia in zvočne izolacije.

Typer R in VTEC

Mnogi ljubitelji oznake Type R le-to povezujejo tudi s kratico VTEC (Variable Valve and Lift Electronic Control), tehnologijo, s katero so pri Hondi uspeli povečati zmogljivosti pri višjih in znižati porabo goriva v območju nižjih vrtljajev. 

Type R in rdeč H-logo

Vsaka izmed Hond z oznako Type R ima rdeč H-logo, kar je hommage prvemu Hondinemu dirkalniku formule 1 (RA272), ki je leta 1965 zmagal na Veliki nagradi Mehike, dodaten element, ki spominja na zgodovinsko zmago, pa je tudi Championship White bela barva.

Type R in dirkanje

Honda NSX je bil priljubljen dirkalnik v številnih japonskih GT-serijah, z Integro in Civicom R-Type pa so pri Hondi slavili štiri naslove v britanskem prvenstvu turnih avtomobilov, tudi letos jim tam kaže zelo dobro, Honda pa je nastopala tudi v prvenstvu WTCC, letos pa v novoustanovljenem prvenstvu TCR.

Type R in vrnitev v Ameriko

Leta 1997 se je Integra Type R pod Acurino znamko predstavila tudi na ameriškem tržišču, predvsem zaradi dirkaške homologacije. Prodanih je bilo 3.823 primerkov, pri vsakem pa je tovarna zabeležila debel minus. Leta 2001 so prenehali izdelovati Integro Type R za ameriško tržišče, oznako Type R pa so obudili šele letos, ko so v ZDA predstavili Civica Type R s 318 konji pod motornim pokrovom.

Type R in prihodnost

Pri Hondi ne izključujejo možnosti, da bi z oznako Type R znova opremili model NSX, vsekakor pa ga bodo ob Civicu uporabili še na kakšnem drugem aktualnem modelu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija