Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   50 let Diane
75 sekund do stotice
Slavna francoska Diana te dni praznuje abrahama. Avto, ki je bil stalni gost tudi naših cest, pa nikoli ni stopil iz sence svojega predhodnika.
Artur Švarc
25. avgust 2017 | 9:48:00

Citroen Dyane je nastal na osnovi 2CV, legendarnega Spačka kot odgovor na Renaulta 4. Katrca je pošteno posekala prodajo Spačka in Citroen je moral odgovoriti. Čeprav je ostalo nekaj oblikovnih potez Spačka, je Diana vendarle imela nekaj bolj sodobnih oblikovnih potez. Avto je bil zasnovan kot naslednik Spačka, a je bil vseeno nekoliko višje pozicioniran, takoj pod Amijem.

Diana ni neposredni Citroenov izdelek, pač pa so jo zasnovali pri Panhardu, ki ga je Citroen prevzel leta 1965. Ekipa pod vodstvom Louisa Bionerja je od vodilnega Citroenovega oblikovalca Roberta Oprona dobila hladen tuš in pred samo predstavitvijo je bil avto deležen občutnih sprememb.

Ob predstavitvi 1967 je bila Diana na voljo z opremo Luxe in Confort. Confort je prinašal nekaj več estetskih dodatkov v notranjosti, pokrove koles in bolj konkreten volan. Prva različica Dyane 4 je imela na voljo 2-valjni zračno hlajeni bokser s  425 cm3 s 13 kW (18 KM), ki je Diano izstrelil vse do 104 km/h. No, do stotice je zato avto potreboval kar 75 sekund. Leto pozneje so v Dyane 6 vgradili 0,6-litrski bokser iz Amija in je premogel kar 24 kW (32 KM), kar je bilo dovolj, da je avto do stotice pospešil le še v 40 sekundah. Številke so se v naslednjih letih še popravile, ko je motor dobil tudi Amijev menjalnik, do stotice je takrat šlo tudi v 35 sekundah.

V začetku sedemdesetih je Dyane dobil še posebno izvedenko  terenskega Meharija s plastično karoserijo. Leta 74 in 75 so sledile večje spremembe tako na zunanjosti kot v notranjosti, Diana pa je dobila tudi varnostne pasove, nove zavore in bolj uglašeno podvozje.

1979 je francoska vojska dobila še štirikolesno gnanega Meharija, francoski peki pa Acadiane, kombi in pickup različico, ki sta bili zelo priljubljeni in dosegli četrt milijona prodanih primerkov. Zadnji Acadiane je na cesto zapeljal šele 1987, dobrih pet let po uradnem koncu Dyane.

V začetku osemdesetih se je začel nagel zaton Diane. Prodajne številke niso dosegale niti procenta prodaje predhodnika Spačka. Vsega skupaj je bilo narejenih 1,44 milijona Dyane, kot rečeno četrt milijona delovnih primerkov Acadiane in dobrih 150 tisoč Meharijev.

K zgodbi o boginji lova, ki je sama postala plen, je treba dodati še podatek, da so Dyane med 1968 in 1980 izdelovali tudi v Iranu pod imenom Jyane in seveda pri nas v koprskem Tomosu, medtem ko so Meharije uvažali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija