Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Pogled v preteklost
30 let od prve Škode z motorjem in pogonom spredaj
Pisalo se je leto 1987, 16.september, v Brnu pa so takrat, še pod okriljem skupne države, prvič predstavili legendarnega Favorita, ki jih je bilo kasneje kar nekaj tudi v Sloveniji.
Uredništvo
20. september 2017 | 9:01:10

Projekt sodobnega osebnega avtomobila z motorjem spredaj in pogonom spredaj se je navezoval na sklep češkoslovaške vlade iz leta 1982. Hkrati sprejeti roki izvedbe so bili določeni zelo na tesno: v komaj dveh letih in pol (do 30. junija 1985) naj bi bil razvoj dokončan, proizvodnja pa naj bi stekla v petih letih. Izkušeni inženir Petr Hrdlička je kot vodja ekipe sestavil skupino visoko usposobljenih, motiviranih sodelavcev, ki so se naloge lotili z veliko osebne zavzetosti. Vendar niso začeli z ničle, saj so se inženirji s tem konceptom ukvarjali že prej in so tako razvili prototip Škoda 780 s pogonom spredaj.

Pomembno vlogo pri tem, da so potencialni kupci dobro sprejeli novi avtomobil, je odigral njegov dizajn. Skladno s trendom prve polovice osemdesetih let se je Škoda odločila, da bo oblikovanje novega kompaktnega avtomobila zaupala italijanskemu oblikovalcu. Izbran je bil torinski studio Stile Bertone, ki je razvil karoserijske različice kompaktni zadek, karavan, stopničasti zadek in kupe ter več različic notranjosti. Poleg tega se je studio tudi obvezal, da bo oblikoval skupno 19 prototipov karoserij v različnih izvedbah. Odgovornost za začetek serijske proizvodnje tega dizajna je prevzela ekipa Škodine matične tovarne v Mladi Boleslav. Tudi tu so češki inženirji pokazali veliko mero ustvarjalnosti in znanja: v primerjavi z modelom Škoda 120 z motorjem v zadku so število delov iz stiskalnice zmanjšali s 405 na samo 227. Poleg tega je imel za 40 mm krajši Favorit za 85 mm daljšo notranjost in večjo prostornino prtljažnika od predhodnika. S tem je Škoda Favorit napredoval do polnopravnega družinskega avtomobila – in postal odlična osnova za poznejšo karavansko izvedbo Škoda Forman.

Škodina ekipa je tesno sodelovala z Inštitutom za motorna vozila v Pragi (ÚVMV), kjer so na primer izvajali simulirane testne vožnje. Pri tem so v enem samem tednu ustvarili obremenitve, ustrezne 100.000 prevoženim kilometrom. Nato so se morali prototipi izkazati v realnem prometu; prevozili so skupno prek 250.000 kilometrov. Testiranje je vključevalo tudi vožnjo po Alpah in v vročini italijanske riviere. Delovanje in obstojnost zavor sta bila preizkušena na Alpski cesti, ki vodi na prelaz Grossglockner, in na planoti Turracher Höhe v Avstriji. V fazi razvoja so Škodini inženirji sodelovali s številnimi zunanjimi strokovnjaki. Tako so na primer Porschejevi strokovnjaki sodelovali pri motornih obesah, geometriji sprednje preme in zmanjšanju hrupa v notranjosti. V zadnji fazi razvoja Škode Favorita so potekali tudi dinamični preizkusi na Porschejevi testni stezi v Weissachu.

Strokovnjaki so veliko pozornosti posvetili motorju. Odločili so se za preizkušeni štirivaljni motor OHV z gibno prostornino 1.289 cm3 in močjo 43 kW (58 KM) ali 46 kW (63 KM) – najprej z uplinjačem, od leta 1993 pa z vbrizgavanjem goriva. Novim emisijskim predpisom in visokim zahtevam evropskih kupcev na področju zanesljivosti je Škoda zadostila z uporabo posebno obstojnih materialov za sedeže ventilov, batov z jeklenim jedrom, bolj kakovostnih tekalnih puš valjev, togejšega bloka in glave motorja, utrjene ročične gredi in številnih drugih izboljšav.

Škoda Favorit se je svetu uradno prvič predstavil 16. septembra 1987 na 29. mednarodnem inženirskem sejmu v Brnu (Češkoslovaška), kjer si je novi model ogledalo na tisoče radovednih voznikov in specializiranih novinarjev iz vse Evrope. V tovarni Vrchlabí so takrat najprej izdelali omejeno število primerkov za homologacijo, serijska proizvodnja v polnem obsegu pa je stekla na začetku decembra 1987. Od avgusta 1988 naprej je proizvodnja modelske serije Favorit potekala tudi na sedežu družbe v Mladi Boleslav. Prvi primerki Škode Favorit 136 L (de Luxe) so v avtohiše prispeli v zadnji četrtini leta 1988 in so bili na naprodaj po ceni od 84.600 češkoslovaških kron naprej. Škoda 120 L, katere proizvodnja se je iztekala, je stala 65.630 kron, pri čemer je povprečna mesečna bruto plača znašala 3.030 kron.

Po žametni revoluciji novembra 1989 in prehodu na tržno gospodarstvo je kmalu postalo jasno, da lahko dolgoročno konkurenčnost Škode zagotovi le pridružitev močnemu tujemu partnerju. Po temeljitih pogajanjih z več interesenti je spomladi 1991 Škoda postala članica koncerna Volkswagen. Škoda Favorit, eden redkih sodobno zasnovanih osebnih avtomobilov v nekdanjem vzhodnem bloku, se je po pridružitvi Volkswagnu izkazal za zelo dobro osnovo. Začeli so ga nadgrajevati, in sicer z vidika tehnologije, videza in kakovosti. Do prve prenove je prišlo leta 1991, ko se je asimetrično nameščeni logotip na mreži hladilnika pomaknil v sredino. Obsežna predelava januarja 1993 je zaradi impresivne reklamne kampanje ostala v spominu številnim voznikom: pri Škodi so na Favorit pritrdili 548 zastavic – po eno za vsako izboljšavo kompaktnega modela.

Zaradi zaporednih izboljšav je modelska serija Favorit dolgo držala korak z vse strožjimi zahtevami strank na področju varnosti, udobja in dizajna. Tako je modelska serija ostala uspešna tudi na zahtevnejših trgih. V Nemčiji se je tako prodaja med letoma 1990 in 1991 domala podvojila. Prodaja Škode Favorita in karavanske različice Forman je po zaslugi posebnih različic z bogatejšo opremo, npr. Sport Line, Black Line, Marathon ali Excellent, še zrasla. Od avgusta 1987 do septembra 1994 je bilo izdelanih okrog 783.200 primerkov Škode Favorita. Skupaj s karavanom Forman in izpeljankami gospodarskih vozil, vključno z modelom Pick-up, je Škoda skupno proizvedla 1.077.100 vozil te modelske serije, potem pa sta štafetno palico prevzeli Škoda Felicia in Felicia Combi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Škoda 780, prvia s prednjim pogonom, je bil kot prototip razvit že na začetku 70-ih. A v tistih letih je bilo težko biti inženir pri Škodi... Eno so bile želje in sposobnosti tehničnega kadra, drugo zapovedi vrhuške, s kakšnimi avti naj se vozi delavski razred. 5 let za podobno oblikovanim in tudi Bertonejevim (oz. Gandinijevim) BX-om se nam je Favorit zdel star, način, kako so bili karoserijski deli spravljeni skupaj, pa tudi ni dajal vtisa silno dobre izdelave. Ampak, ko gledamo danes nazaj, bila sama sploh ni bila zanič - le, kot tedaj običajno pri Škodah, nekaj let prepozno je prišla na trg. Kasnejše Silver- in Black-Line variante so že kar začele zbujati apetit, tudi Fugenferdl je naredil svoje glede širine rež. Na vsak način ena od ne tako zanič stvaritev tedanjega časa!
20.9.2017 19:04:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija