Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Od blizu
Star več kot 100 let znova obiskal Slovenijo
Pred nekaj dnevi smo povsem nepričakovano imeli priložnost se srečati z enim najbolj kultnih Rolls-Roycev, ki je kljub visoki starosti v odlični kondiciji in ima za seboj ogromno zanimivih spominov.
Peter Pirkovič
14. september 2018 | 12:24:08

Modri Rolls-Royce Silver Ghost je danes last novozelandca Johna Kennedyja, ki je nekajkrat prav s tem avtomobilom že obiskal Slovenijo. Predvsem zaradi dejstva, ker se je ta avto leta 1913, takoj po rojstvu, s takratnim lastnikom, aristokratom Jamesom Radleyjem, pojavil na prireditvi Österreichische Alpenfahrt 1913. Šlo je za neke vrste športne prireditve, ki je bila dolga 2650 kilometrov, vsebovala pa je vzpone na 19 gorskih prelazov. Del te poti je potekal tudi po slovenskih cestah, čez prelaz Ljubelj. Na tem dogodku je takrat sodelovalo 46 avtomobilov, a jih je cilj videlo le 31. Med temi so bili tudi štirje Silver Ghosti in prav ta, katerega je vozil Radley, je osvojil zmago. 

V kratkem pogovoru je Kennedy povedal, da je avto kupil leta 1986 in ga popolnoma restavriral, da bi bil v dobri fizični kondiciji za številne poti, ki jih z njim prevozi na leti. Ko smo ga vprašali, kolikšna bi bila danes njegova cena, pravi, da ta nima cene, ker ga nikoli ne namerava prodati. A nam je namignil, da bi se cena lahko sukala okrog 10 milijonov evrov. 

Silver Ghost je odličen primer, kako so pred več kot 100 leti pri Rolls-Royceu dojemali avtomobilski prestiž. Fotografije zunanjosti in notranjosti govorijo zase. Opremljen s 7,5-litrskim šestvaljnikom, ki razvija 56 kilovatov moči, Kennedy pove, da avto zmore do največ 120 km/h, a da je bolj udobno potovati pri 80 km/h. Leta 1913 so prav za potrebe te dirke vanj vgradili izboljšan 4-stopenjski menjalnik, da bi se avto lažje spopadal z vzponi (zato je tudi vgrajen višinomer), inženirji so mu povečali kapaciteto rezervoarja in mu dodatno namestili še eno posodo za gorivo, da bi bila vožnja brez postankov še daljša.

RR Silver Ghost je širši javnosti postal znan prav na račun te zmage, temu posledično pa si je, s strani revije Autocar, prislužil priznanje Najboljši avto na svetu. Pri Rolls-Royceu so ta model izdelovali med leti 1906 in 1926, v tem času pa so sestavili natanko 7874 primerkov in kar nekaj jih je menda še v pogonu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rs23
Policaji bodo kaj pnevmatike pregledali?
14.9.2018 18:31:39
911
Kolikor vem imajo vsa ministrstva za notranje zadeve po svetu dogovor z Rolls Royce-om da ne smejo kontrolirati nobenih njihovih starodobnih avtomobilov četudi se ti vozijo po civilnih cestah. Modra kri pa to, si pozabil?
14.9.2018 20:15:54
skrivo
Pa kako lepo so estetsko oblikovani vsi deli v motornem prostoru......erotika......
15.9.2018 9:55:28

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija