Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Leyat Helica
Avto brez kril
Marcel Leyat je bil ekscentrični francoski inženir, ki je nekega dne prišel na idejo, da bi avtomobile poganjali kar propelerji.
Artur Švarc
11. februar 2019 | 2:08:00

Na kratko, Leyat se je rodil 1885 v Dieu in umrl 101 leto pozneje v Parizu. Svojo zgodbo je začel kot konstruktor letal na samem začetku letalstva, vendar ne preveč uspešno, zato je že 1913 sestavil prototip Helicocycle, trikolesnik, kjer je radialni motor poganjal dva propelerja. Njegova konstrukcija je bila precej krhka in po več nesrečah je prototip končal v delih.

A potem je Leyat naredil pravi tehnični hibrid – kolesa avtomobila, šasija in propeler letala in potem še motor iz motocikla. Motor je bil ABC-jev 400-kubični dvovaljnik, ki je premogel 8 KM, v nekaterih izvedbah pa tudi Scorpionov in MAG-ov motor. Nekaj primerkov je imelo celo Harley Davidsonov litrski motor z 18 KM. Motor pa kot rečeno ni poganjal koles, pač pa propeler v zaščitnem obroču na nosu avtomobila. V premeru je meril 1,89 metra in je imel 4 ali 6 listov. Avto ni imel ne sklopke, ne menjalnika ali diferenciala, zavore so bile bobnaste spredaj in ločene, tako da je lahko voznik zaviral tudi le levo ali desno kolo. Krmiljenje je bilo prepuščeno zadnjemu paru koles, ki jih je voznik upravljal preko volana in pletenic.

Na avtomobilskem salonu v Parizu 1921 je Leyat dobil kar 600 naročil, vendar je naredil le 25 do 30 primerkov Helice, danes sta ohranjena le še dva, narejenih pa je bilo tudi nekaj replik.

Helica je dobila tudi nekaj podverzij, od družinske z zaprto kabino do napol avtobusne s šestimi sedeži.

Leyat je še naprej eksperimentiral, s Helico je 1927 na testni progi v Montheryju dosegel kar 170 km/h s porabo le 6 litrov na 100 kilometrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija