Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Porsche Panamera slavi desetletnico
Ko so pri Porscheju 19. aprila 2009 v Šanghaju predstavili Panamero, je bil luksuzni štirivratni kupe prvi predstavnik svoje vrste.
Artur Švarc
25. april 2019 | 17:36:00

Nekateri so se križali, drugi so nejeverno zmajevali z glavo, kmalu se je pokazalo, da bo Panamera zgodba o uspehu, saj so kmalu presegli zastavljen cilj 20.000 enot na leto. V desetih letih je bilo tako prodanih več kot 235 tisoč Panamer. 

Panamera je za Porsche pomembna z več plati, tudi zaradi nove platforme, ki so jo v Zuffenhausnu uporabili za širitev svoje prodaje palete, je poudaril Michael Steiner, član odbora za raziskave in razvoj pri podjetju Porsche. S Panamero je Porsche vstopil tudi v segment hibridnih avtomobilov, kar spet prinaša dodano vrednost Porschejevim vozilom.

V sedemdesetih letih obstoja znamke so se inženirji nenehno trudili pripraviti štirisedežnega Porscheja s štirimi vrati. Že v petdesetih so poskušali s štirisedežnikom na osnovi modela 356, ki so ga poimenovali Type 530. Imel je daljšo medosno razdaljo od modela 356, večja vrata in podaljšano streho. 

V osemdesetih sta mu sledila štirivratni prototip na osnovi modela 911 ter podaljšana različica modela 928. Za duhovnega predhodnika Panamere sicer velja prototip Type 989.

Kasneje so se zvrstili še študije Mirage, Meteor in Phantom, ki so neposredni predhodniki modela Panamera, ki je sicer ime dobil po vzdržljivostni dirki Carrera Panamericana.

Porsche je za premiero Panamere izbral 94. nadstropje stolpnice World Financial Center v Šanghaju, pri čemer so, da so avto spravili tja gor, morali prilagoditi tovorno dvigalo. Panamera je v svojem življenjskem obdobju dobila tako hibridne kot dizelske pogonske sklope, po prenovi v letu 2013 pa so na Kitajskem pričeli prodajati tudi različico s podaljšano medosno razdaljo. Z drugo generacijo je na voljo tudi kot bolj praktični Sport Turismo, razpon moči pogonskih agregatov pa sega od 330 do 680 KM.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija