Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Quadrifoglio Verde
Zgodba o štiriperesni deteljici
Posebna štiriperesna deteljica že celo stoletje krasi nekatere Alfe in ima poleg neposrednega pomena v sebi veliko simbolike, tudi tragične.
Artur Švarc
4. junij 2019 | 0:32:00

V začetku 20. stoletja so bile avtomobilske dirke vse prej kot varno početje in smrt je kosila kot s kosilnico. V tem zgodnjem obdobju je mladenič pozneje slavnega imena živel skoraj kot klošar in razmišljal celo o samomoru. Enzo Ferrari je bil revež.

Nekega dne leta 1919 je v lokalni gostilni naletel na Uga Sivoccija, ki je delal za majhnega proizvajalca avtomobilov, CMN. Ferrari in Sivocci sta postala prijatelja in revni Ferrari je večkrat večerjal pri Sivocciju doma. Čim je imel mesto za mladega Ferrarija, mu je Sivocci omogočil potezo, ki je spremenila avtomobilsko zgodovino – Enzo Ferrari je postal član dirkaške ekipe.

Ko so Ferrarija vzeli pri Alfa Romeu, se je spomnil svojega prijatelja Sivoccija in ga pripeljal za sabo k bolj prestižni znamki. Pri alfi so takrat imeli štiri dirkače, druga dva sta bila Giuseppe Campari in Antonio Ascari. Prav Sivocci je bil najhitrejši od vseh, a zelo malokrat je videl cilj, smola ga je spremljala na vsakem koraku.

Leta 1923 pa je bil Sivocci sit svoje smole in je na nos Alfinega dirkalnika na Targi Florio narisal štiriperesno deteljico. Lahko si mislite, Sivocci je dirko dobil. Eno je vraževerje, drugo pa dejanski razlog. Sivocci je svojo Alfo olepšal s štiriperesno deteljico, da so ga gledalci prej opazili.

A sreča ni trajala dolgo, Ugo Sivocci je umrl istega leta na treningu za VN Italije v Monzi, na njegovi novi Alfi P1 pa še niso uspeli narisati deteljice. Njegova smrt je pomenila tudi simbolično spremembo pri Alfi – pred tem je bila deteljica narisana v belem diamantu, vsako oglišče pa je pomenilo enega od štirih dirkačev znamke. Po Sivoccijevi smrti so diamant spremenili v trikotnik, ki je tak aktualen še danes in predstavlja bolj športno opremo pri sloviti znamki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Alfisti to poznamo.Ima mogoče podobne zgodbe kia, hyundai, vw...?
4.6.2019 10:33:47
matt0
VW z verjetno večjo simboliko
4.6.2019 14:07:29
etilometer
Alfa Romeo je znamka na nivoju Mercedes BMW ....ne po prodaji po tehniki, motošportu, zgodovini .... pa sigurno. Upam si celo trditi da je trenutno giulia s platformo Giorgio top zadeva. Pustimo zdaj notranjost določene sklope govorim o mehanskih zadevah in voznih lastnostih. Tudi Gerhard Berger sef serije dtm je dejal da je njegova zadnja želja pred upokojitvijo ta, da vidi na štartu Alfo giulio rajše kot tri japonske znamke skupaj. Ja alfa je pri ljudjeh, ki so se ali se ukvarjajo z Motošport zelo visoko, zelo nizko je pa med cigani, šiptarji in šeftarji z avti. Ja pa med onimi za šankom po 10 pivu tam tudi ni visoko.
4.6.2019 15:42:24
Tattoo-
@etilometer: alfistične pravljice za lahko noč!
5.6.2019 12:00:30
klemens
Bodite posteni do mlajsih avtomobilskih znamk.
5.6.2019 12:30:51
matt0
Saj vsaka znamka svoje prodaja BMW je "užitek v vožnji" Alfa prodaja zgodovino in tradicijo, Pežo in korejski prijatelji pa "brez pologa in obresti"
5.6.2019 12:38:41

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija