Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Koncepti: Manta Ray
Cestno čudo z letalskimi geni
Eden najbolj čudaških konceptov v avtomobilski zgodovini je zagotovo Manta Ray, ki je čudna zmes takratnega oblikovanja in spogledovanja z začetkom dobe reaktivcev.
Artur Švarc
22. julij 2019 | 9:15:00

Avto sta zasnovala Glen Hire in Vernon Antoine iz Whittierja v Kaliforniji. Oba sta delala za North American Aviation Company in to v oddelku za vodene rakete reaktivna letala. Njuna trčena ideja iz fiberglasa je obsegala celo serijsko proizvodnjo, kar pa se na žalost (ali srečo) nikoli ni zgodilo.

Avto je narejen iz 14 delov iz fiberglasa, ki so poveznjeni na osnovo Studebakerja letnik 1951 z V8 motorjem. Vse skupaj je bilo narejeno v neki garaži, obdržala pa sta originalne odbijače, medtem ko so zadnje luči z Lincolna. Avto je tehtal dobrih 500 kilogramov in je imel 2,84 metrsko medosno razdaljo.

Tudi v notranjosti je bilo še več kanibalizma – Stewart-Warnerjevi instrumenti, Plymouthov merilnik hitrosti in volan s konico na sredini. Ko smo že ravno pri tem, ne konica na nosu, še manj pa ta na volanu v primeru nesreče ne bi delovali pretirano blagodejno in zdravju koristno na udeležence in voznika. Za zlato obarvan koncept sta oba raketarja porabila 4200 delovnih ur.

Še več, na salonu v Los Angelesu 1954 sta Glenn in Vernon dobila posebno nagrado za oblikovanje, lokalni časopis pa jima je izročil finančno podkrepljeno pohvalo za Izjemno kreativnost in inženirstvo. Po koncu salona se je v avto zaljubil lokalni prodajalec Bob Yeakel in avto kupil za svoje zadovoljstvo. Ta ga je 1959 prodal naprej nekam v Kansas in avto je izginil z obličja Zemlje. Avto so pred desetimi leti odkrili v skednju v Junction Cityju v Kansasu in je zdaj obnovljen.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija