Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Alfa Romeo Sprint 6C
Namesto bokserja - V6 v prtljažniku
V dobi, ko so pri manjših Alfah vladali štirivaljni bokserji, je v Milanu nastal tudi prototip, s katerim je Alfa nameravala stopiti v rally v skupino B.
Artur Švarc
23. julij 2019 | 7:04:00

Sprint je bil kupe, ki ga je zrisal Italdesign na osnovi Alfasuda in na Alfinem sporedu že od 1975 pa vse do 1989. Ko se je 1982 ustanovila skupina B, je rally postal privlačen za številne nove proizvajalce, tudi Alfo.

6C je bil narejen na osnovi Alfasuda Sprint, a opremljen z 2,5-litrskim šestvaljnikom iz Alfette GTV6, ki je bil nameščen sredinsko za sprednjima sedežema in povezan s petstopenjskim menjalnikom. Ta formula se je hitro pokazala za uspešno in konkurenčno Lanciji 037. Sprint 6C se je zdel zelo dobro orožje za Alfin aktivni vstop rallya v osemdesetih. A razvoj skupine B je šel naprej izjemno hitro in turbo motorji, štirikolesni pogon in vse kar sodi zraven, je bil za Alfo preveč. Solidno zasnovan koncept je hitro postal zastarel. V začetku 80-ih je bila znamenita italijanska tovarna na robu propada in rally je naenkrat postal povsem nepomemben. Dogodki 1986 so privedli tudi do konca skupine B in tudi Sprint 6C je šel le še naravnost v Alfin muzej.

O samem avtomobilu je bilo zelo malo znanega. Dolgo časa se je ugibalo, ali je obstajal le en primerek v dveh evolucijah ali dejansko dva prototipa. No, zdaj je potrjeno, da obstajata dva originalna Sprinta 6C, prvi z notranjostjo faze 1 in drugi z bolj radikalnim zaključkom zadnjega spojlerja in notranjostjo faze 2 (prenova 1983).

Prvi prototip je bil predstavljen javnosti v Monzi 1982 in je bil občutno razširjen na blatnikih z lučmi in odbijači faze 2, ki je prišla naslednjo pomlad. Nekateri elementi v notranjosti so ostali od faze 1, obvolanske ročice, merilniki in kljuke na vratih.

Drugi prototip je bil precej bolj radikalnega videza z originalnim velikim vzvratnim ogledalom, medtem ko je imel prvi majhna aerodinamična vzvratna ogledala. Z njega so sneli tudi stranske zadnje šipe in jih nadomestili s plastiko, zadnji odbijač pa je dobil dve meglenki in par izpušnih cevi. Notranjost je bila v celoti prevzeta od serijskega modela po prenovi (faza 2).

V prvem prototipu je motor razvijal 158 konjev, kar je za manj kot tono težak štirimetrski kupejček pomenilo, da do stotice pospeši v spodobnih šestih sekundah. Avto je bil obut v 15-palčne Pirellijeve gume 205/50 spredaj in 225/50 zadaj.

Medtem ko je drugi prototip na voljo na ogled v Alfinem muzeju, je prvi zložen med številnimi eksponati v skladišču in čaka na boljše čase, njegova notranjost je splesnila, podvozje in motor pa sta prekrita z rjo.

Za konec je treba povedati, da je Sprint še danes priljubljena zbirateljska Alfa in da ima moja malenkost dva primerka, z enim smo pred davnimi leti tudi dirkali na slovenskih GHD. Seveda pa so daleč od tega, kar so si Italijani zamislili pred skoraj 40 leti za naskok na svetovni rally v skupini B.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Tudi sam sem imel dve Sprintki 1.5....prva je bila moj drugi avto, za tiste čase vrhunski kupejček z izjemnimi voznimi lastnostmi ter neuničljivem bokserjem, zlati časi....
23.7.2019 8:53:12
alfafil
Čeprav je prava Alfa na zadnji pogon, je Sprintka prva Alfa, katero bi imel doma.
23.7.2019 10:32:57
aichi
@2fast4y: neuničljiv bokser lih ni bil, če si bil malo ego manijaka in hladno turiral si lahko pri 80k že delal generalko na ojničnih ležajih
je pa neki res, ni bla tolk mehanika problem kot kurčev ruski pleh s preveč ogljika in bližina morja v Pomiglianu, kar pomeni, da sem js pri 8 let stari mel že luknje v pragovih in zadnji steni blatnika... je pa res, da to kar pravita, vozne lastnosti... Če vzameš bokser z nizkim težiščem spredaj in nanj pripneš avto, je jasno, da gre skoz ovinke kot po tračnicah (vem, ker sem 2 tedna hodo peš v SŠ, ko sem napral fotra z njegovim E34 520i
23.7.2019 11:33:25
zoran13
ALFA ROMEO Ne glede na legendarne modele Alfa Romeo, ki so zmagovali in osvajali evropska in svetovna prvenstva v dirkah turističnih avtomobilov in športnih prototipih, v sedanjem času, ob pravi poplavi novih, lepih, zmogljivih in preveč dragih modelih Alfa Romeo, je bilo do konca junija 2019 prodanih samo 29.200 vozil, medtem, ko je Lancia prodala 34.700 vozil.
25.7.2019 23:43:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija