Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Francoski dirkaški utrinek
Zgodovina   |   Renault Etoile Filante
Francoski dirkaški utrinek
Renault je nekoč, pred več kot pol stoletja, naredil prototip na plinsko turbino in podrl hitrostni rekord.
Artur Švarc
19. avgust 2019 | 7:10:00

1954 so pri proizvajalcu turbin, Turbomeca, predlagali Renaultu, da naredi avto, ki ga bi poganjala plinska turbina in z njim podrli hitrostni rekord za tovrstne avtomobile.

Renault je naredil prototip in ga naslednjih 18 mesecev testiral v vetrovniku. 1956 so Jean Hebert in ekipa Renaulta odpotovali na slavno slano jezero Bonneville v ZDA. Avto je dosegel povprečno hitrost 307,4 km/h in postavil nov rekord za avtomobile s turbinskim pogonom. Dosežek so pri Renaultu izkoristili tudi za promocijo novega avtomobila Dauphine v ZDA. Etoile Filante ali zvezdni utrinek se je potem pojavljal na avtomobilskih salonih po celem svetu. V začetku šestdeset je konec dobe turbinskih motorjev pomenil tudi konec eksperimentiranja v tej smeri.

Pri Renaultu so avto sredi devetdesetih avto popolnoma obnovili in ga po 40 letih spet zagnali. Zdaj je razstavljen v Renaultovem muzeju.

2016 ob šestdesetletnici rekordnega dosežka so v avto namestili električni motor in ga še enkrat pripeljali na Bonneville, kjer ga je simbolično zapeljal Nicolas Prost, sin Alaina Prosta.

Avto v dolžino meri 4,84 metra, visok je točno en meter in ima 950 kilogramov, poganjala pa ga je Turbomeca Turmo plinska turbina z 201 kW pri 28 tisoč vrtljajih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija