Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Zgodovina prometa
Stoletje bele črte
Talne oznake so v sodobnem prometu tako samoumevne, da si kar težko predstavljamo, da je zamisel o oznakah na cestišču stara komaj dobro stoletje.
Urša Prosenjak
13. september 2019 | 7:43:00

Prva talna oznaka je bila bela črta, ki ločuje vozna pasova. Zamisel o talni oznaki, ki bi pomagala urejati vse gostejši promet, se je prvič pojavila leta 1918 v Veliki Britaniji.

Ločevalno črto so poskusno uvedli v Birminghamu v predelu Sutton Coldfield, ki je veljal za prometno zelo obremenjenega. Namen poskusa je bil ugotoviti, ali bo bela črta zmanjšala število prometnih nesreč na nevarnem območju. Eksperiment se je izkazal za uspešnega, zato so črto uvedli še na drugih območjih visokega tveganja.

V nekaj letih so oblasti ugotovile, da na odsekih, kjer je cesta z belo črto ločena na dva vozna pasova, promet poteka bolj urejeno in varneje. Na današnji dan, 13. septembra 1925, so tako uzakonili belo črto  po sredi cestišča na cestah po vsej deželi kot stanardno talno označbo.

V 30-ih letih prejšnjega stoletja so se ločevalni beli črti pridružile še druge talne oznake, ki so imele podobno vlogo, kot današnji prometni znaki, pogosto pa so služile kot dodatna pomoč policistu, ki je urejal promet, zgledu Velike Britanije pa so postopno sledile tudi druge države in standardizirale talne ozačbe v prometu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija