Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Carlo Abarth
Avtomobilski vizionar, ki je bil poročen s Slovenko
Na včerajšnji dan leta 1979 je umrl avstrijski Italijan in konstruktor športnih avtomobilov, Carlo Abarth.
Artur Švarc
24. oktober 2019 | 6:58:00

Abarth se je rodil 15. novembra 1908 na Dunaju kot Karl Albert Abarth, že kot najstnik pa je delal v Italiji pri Castagni in oblikoval šasije za motocikle in avtomobile. Po 1927 se je vrnil v Avstrijo in delal za Motor Thun ter dirkal z motocikli. Svojo prvo zmago je dosegel julija 1928 v Salzburgu in kar petkrat je postal evropski prvak. 1933 se je huje ponesrečil in opustil dirkaško motociklistično kariero.

Leto pozneje je zasnoval in izdelal prikoličarja, s katerim je prehitel Orient Express na 1300-kilometrski progi med Dunajem in Ostendom v Belgiji. 1934 se je tudi dokončno preselil v Italijo, kjer je srečal Porschejevega zeta Antona Piecha in se poročil s Piechovo tajnico.

Po nesreči na dirki v Ljubljani 1939 je bil dolgo časa v bolnišnici in takrat je dirkanje dokončno obesil na klin. Do konca druge svetovne vojne je delal v Vokovi tovarni.

Po koncu vojne se je preselil v Merano na Južnem Tirolskem, od koder izvira njegov rod. V tem času je spoznal Tazia Nuvolarija in Porscheja, skupaj z Rudolfom Hruško in Pierom Dusio je ustanovil Compagnia Industriale Sportiva Italia ali CIS Italia. Prvi izdelek je bil Tipo 360 prototip za F1, projekt CISI pa se je končal, ko se je 1949 Dusio odselil v Argentino.

Istega leta je ustanovil podjetje Abarth, v logotip pa je postavil škorpijona, ki je njegovo horoskopsko znamenje. Tega leta je podjetje prestavil v Torino, kjer so sprva izdelovali dirkalne avtomobile in zmogljive izpušne sisteme. Julija 1971 je prodal podjetje Fiatu in še nekaj časa ostal na čelu. Zadnja leta je preživel na Dunaju, kjer je tudi umrl.

Kot zanimivost velja dodati, da je bil Carlo Abarth zasebno tesno povezan tudi s Slovenijo. Poročen je bil trikrat. Po Piechovi tajnici se je 1949 poročil s slovenko Nadjo Žerjav iz Gorice, hčerko politika in pravosodnega ministra Gregorja Žerjava. Umrla je leta 2000 in je pokopana v Ljubljani. Tretja žena, Anneliese Abarth, je Dunajčanka, ki še danes vodi njegovo fundacijo. Z njo se je poročil šest tednov pred smrtjo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija