Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Lamborhgini – od traktorjev do luksuznih športnikov
Če pred šestimi desetletji Enzo Ferrari ne bi užalil lastnika tovarne traktorjev, bi bil svet prikrajšan za avtomobile kot so Miura, Espada, Islero, Aventardor, Huracan, Urus in številni drugi.
Urša Prosenjak
30. oktober 2019 | 9:46:00

Na današnji dan se je leta 1963 na avtomobilskem salonu v Torinu javnosti prvič predstavil Lamborghinijev prototip 350GTV, predhodnik kasnejšega 350GT. Avtomobil, ki je danes statusni simbol, nedosegljiv navadnim smrtnikom, je nastal v tovarni traktorjev, povod za njegov razvoj pa je bil predvsem spor in izziv zaradi nevljudne izjave Enza Ferrarija in vročekrvnega odziva Ferrucia Lamborghinija.

Podjetje Lamborghini Trattori S.p.A. je izdelovalo traktorje iz odvečne vojaške opreme. Lastnik in ustanovitelj Ferrucio Lamborghini je bil velik ljubitelj športnih avtomobilov. V njegovem voznem parku je bil tudi Ferrari 250 GT, ki pa je imel nenehne težave s sklopko. Kljub vsej spretnosti si Ferrucio Lamborgini ni znal pomagati sam, zato se je obrnil na Enza Ferrarija, ki mu je odvrnil: »Ni težava avto, pač pa voznik!« Svetoval mu je še, naj se raje povseti traktorjem. Vročekrvnega Italijana Lamborghinija je to razsrdilo in Ferrarijeve besede je vzel kot izziv.

Zaradi uspeha traktorskega podjetja mu denar ni predstavljal ovire, zato je zasnoval in izdelal svoj lasten avto z V12 motorjem. Odprl tovarno avtomobilov v mestecu Sant’Agata in najel nekdanje Ferarijeve uslužbence Giotta Bizzarinija, Franca Scaglioneja in Gian Paola Dallaro z jasno nalogo: ustvarijo naj luksuzen in močan GT, ki bo dosegel 240 kmh na znameniti Autostradi del Sole, ki povezuje Milano in Neapelj. Rezultat je bil 350GT, s predhodnikom prototipom 350GTV.

Ker Lamborghiniju ni uspelo dokončati prototipa do začetka avtomobilskega salona v Torinu, so na ogled postavili zgolj zunanjost, na mesto, kjer bi naj bil motor, pa so položili zaboj s keramičnimi ploščicami. Lamborghinijev prvi model ni bil posebej dobro sprejet in je tako ostal njihov edini GTV.

Leto kasneje so začeli izdelovati drastično spremenjen 350GT in prodali več kot 100 luksuznih avtomobilov. Elegantni Lamborghini je zagotavljal udobnejšo vožnjo kot njegov tekmec Ferrari in tako je nekdanja tovarna traktorjev pričela izdelovati nekatere najbolj zaželjene in večini žal tudi nedosegljive luksuzne avtomobile na svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija