Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Začetek prodaje enega najslabših izumov
Na današnji dan pred 97 leti se je pričela prodaja odkritja, katerega nevarnosti so bile znane že od samega začetka.
Urša Prosenjak
2. februar 2020 | 8:12:00

Na bencinski črpalki Willarda Talbotta v Ohiu, ZDA, so 2. februarja 1923 začeli prodajati osvinčen bencin. Mešanico bencina in tetraetilsvinca je odkril laboratorijski tehnik pri General Motors Thomas Midgley, ki je ugotovil, da kombinacija izboljša stopnjo izgorevanja bencina.

Tetraetilsvinec je sicer zvišal oktansko število in omogočal, da se je lahko zmes bencina in zraka močneje stisnila, vendar so se že v začetku pojavljali dvomi o varnosti. Še več, že od ob samem odkritju je bilo povsem jasno, da je snov škodljiva. Ob slavnostnem začetku prodaje izumitelja Midgleya ni bilo zraven – bil je namreč v postelji s hudo obliko zastrupitve s svincem.

Manj kot dve leti po začetku prodaje osvinčenega bencina so poročali o 35 primerih poklicne bolezni delavcev Standard Oil Company v New Jerseyu. Simptomi so vključevali nespečnost, nizek krvni tlak in ostale znake zastrupitve s svincem. Pet delavcev je zaradi zastrupitve umrlo. Kljub temu naftne družbe še nadaljnih 60 let niso upoštevale znanih nevarnosti svinca in so ga v želji po zaslužku še naprej dodajale bencinu.

Po številnih raziskavah, posredovanju različnih organizacij in posameznikov ter po odmevnem sodnem procesu so v ZDA leta 1986 začeli opuščati uporabo osvinčenega bencina in ga nadomeščati z neosvinčenim. Kmalu so sledile tudi ostale države in danes, dobra tri desetletja kasneje, se uporablja le za posebne namene in le v nekaterih državah. Zaradi razsežnosti škodljivega učinka na ljudi in okolje je Time Magazine uvrstil osvinčen bencin med 50 najslabših izumov vseh časov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija