Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Chrysler je nastal z loputanjem vrat
Zgodovina   |   Na današnji dan
Chrysler je nastal z loputanjem vrat
Na današnji dan pred 100 leti je Walter P. Chrysler odstopil kot izvršni podpredsednik GM-a, zadolžen za avtomobilske operacije.
Artur Švarc
25. marec 2020 | 7:09:00

Chrysler se je rodil na zahodu Kansasa v mestecu ob železniškem vozlišču, imenovanem Womego. Že kot otroka so ga navduševali vlaki in si je tudi sam želel postati strojni inženir. Začel je kot običajen čistilec in do svojega 20. leta dosegel svoje sanje. Potem je počasi postal pozoren na avtomobilsko industrijo.

»Zame je bil to transport prihodnosti in želel sem postati del tega. Kmalu se mi je ponudila priložnost.«

1912, ko je bil zaposlen pri American Locomotive Company, mu je predsednik Buicka, Charles Nash, ponudil mesto pri Buicku v Flintu v Michiganu. Čeprav je bila ponudba za polovico nižja od njegove plače pri ALC, jo je vseeno sprejel. Kot menedžer je Chrysler uredil Buickovo proizvodnjo in postal nepogrešljiv del GM-ove ekipe, GM je takrat že bil lastnik Buicka. Leta 1916 je William Durant ponovno prevzel GM, ki ga je ustanovil in posledično je moral Nash oditi.

Durantu je bilo jasno, kakšne so sposobnosti Chryslerja in mu je ponudil letno plačo 500 tisoč dolarjev, do takrat je njegova plača znašala 25 tisočakov. Na opozorilo Nasha, da je Durant precej naporen šef, ki se vtika v vsako malenkost, se Chrysler ni takoj odločil za ponudbo, a potem je prevagala teža denarja.

Med največjimi dosežki Chryslerja je bil tudi nakup tovarne Fisher Body Plant, s katero je GM v svoje divizije vključil izdelavo praktično vseh karoserij. GM je kupil 60 % delnic in močno pocenil izdelavo svojih avtomobilov.

Na koncu so se Nashove napovedi uresničile – Durant se je prepogosto vtikal v Buickov način dela in je večkrat prignal Chryslerja na rob obupa.

Nekega dne je Chryslerju prekipelo in je preprosto vstal in odšel s sestanka upravnega odbora. Dolgoletni predsednik GM-a, Alfred Sloan, je pozneje zapisal: »Spomnim se tega dneva kot bi bil včeraj. Walter je vstal, rekel ni niti besede, šel je skozi vrata in jih na vso moč zaloputnil.«

Iz tega treska se je potem rodilo tretje največje ameriško avtomobilsko podjete, Chrysler, ki je danes del združenega koncerna PSA – FCA. Chrysler, ki se je rodil 1875, je umrl 18. avgusta 1940, star 65 let.

In še kratka zgodba o Chryslerju kot podjetju – Po odhodu od GM-a so ga najeli pri Willys Overlandu, da reši podjetje pred stečajem. Chrysler si je izposloval letno plačo milijon dolarjev za dve leti, kar je bilo takrat v vrhu vseh ameriških menedžerjev. Ko je 1921 zapustil podjetje, ker ni mogel delati pod terorjem Johna Willysa, je kupil kontrolni delež Maxwell Motor Company. Pozneje je podjetje vključil v svojo novo stvaritev, Chrysler Corporation. 1925 je dodal znamki Plymouth in DeSoto, 1928 pa kupil tudi Dodge. Istega leta je investiral v Chryslerjevo stolpnico v New Yorku, ki je bila končana 1930. Walter Percy Chrysler je bil Timeova osebnost leta 1928.

1936, ko je bil star, se je Chrysler umaknil iz aktivne vloge in vodenje prepustil sinovom. Ko je dve leti pozneje izgubil ženo Dello, ga je doletela kap in čeprav je bil vse življenje odličnega zdravja, nikoli več ni okreval.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija