Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prvi električni zaganjalnik
Pred 108 leti je Cadillac Model 30 postal prvi avto, ki se ga je dalo zagnati brez ročice, imel pa je tudi električne luči.
Artur Švarc
6. april 2020 | 7:05:00

6. aprila 1912 je avto s 30 KM v štirivaljniku napisal novo poglavje tehnične avtomobilske zgodovine. Dosegal je 72 km/h, kar pa v praksi zaradi slabih cest niti ni bilo mogoče. V angleških medijih so malce kasneje zapisali, da je Model 30 zelo priljubljen med britanskimi vozniki, ker je dodelan in zanesljiv. Z medosno razdaljo 295 centimetrov je bil prostoren in zelo iskan.

Avto je imel električni zaganjalnik, ki ga je zasnoval Charles Kettering v svoji mali delavnici v Ohiu z imenom Dayton Electric Company. Svojo rešitev je ponudil Henryju Lelandu, predsedniku Cadillaca, sistem pa je imel štiri šestvoltne baterije, ki jih je polnil generator, vezan na motor. Ob zagonu vozila se je zgodil mehanski preklop na 24-voltov v baterijah, ki so zagnale motor. To rešitev so takrat oglaševali kot svetovno čudo. S tem je Cadillac dobil še večji ugled in postavil svetovni standard. Tistega leta so dobili tudi prestižno nagrado Dewar Cup, ki je izum označila za največji industrijski dosežek 1912.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija