Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zgodovina   |   Začetki avtomobilizma
Prvi senzorji za dež
Kateri avto je imel prvi senzor za dež? Citroen je pred 50 leti postal pionir tudi na tem področju.
Artur Švarc
12. april 2020 | 6:23:00

Marca 1970 je Citroen predstavil brisalnike vetrobranskega stekla, ki so bili občutljivi na dež. Za razliko od današnjih elektronskih ultrazvočnih, je bila Citroenova rešitev, ki so jo uporabili pri modelu SM, genialno enostavna. 

 

Ko je voznik vključil to »avtomatiko«, so brisalniki naredili en premik. Na podlagi upora brisalnikov po šipi je motor brisalnikov z jakostjo toka aktiviral timer, ki je naslednji prehod čez šipo zamaknil, če je bilo upora veliko in skrajšal, če so brisalniki lažje zdrseli po mokri površini.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
"Simply clever" po francosko, pa čeprav bolj na mehanski način, kakor so že prej, pri DS-u, rešili tudi osvetlitev ovinkov, recimo. Ali pa menjavo zadnje pnevmatike, ko je bilo to potrebno; z enim samim vijakom ob zadnji luči si dejansko snel celoten zadnji blatnik in opravil menjavo. Citroen je bil svoj čas resnično pred časom.
12.4.2020 7:26:14

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija