Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
25 let Priusa
Zgodovina   |   Toyota
25 let Priusa
30. junija 1995 so šefi pri Toyoti uradno sprožili razvoj hibridnega vozila z oznako 890T.
Artur Švarc
30. junij 2020 | 9:31:00

Ideja o hibridnem pogonu je sicer veliko starejša, a Japonci so tisti, ki so zadevo izpeljali prvi. Pogon THS ali Toyota Hybrid System je kombinacija motorja na notranje izgorevanje in elektromotorja.

Prvotni koncept je za shranjevanje energije uporabljal kondenzator namesto baterije, ki pa je potem za serijsko različico dobila prednost. Je pa Toyota super kondenzator uporabila v dirkalnikih TS030 in TS040.

Je pa zanimivo, kako drugačen je bil koncept oblikovno od serijske različice, ki je luč sveta ugledala 1997. Toyotini inženirji so opravili mali razvojni čudež, ko so avto pripravili za serijsko proizvodnjo v samo 18 mesecih. Zgodaj 1994 se je porodila ideja narediti avto, ki bo prijaznejši do okolja in hkrati še vedno »avto«. Do konca tega leta so uspeli pripraviti koncept z imenom Prius, naslednje leto pa so ga pokazali na avtosalonu v Tokiu.

Pa še o imenu – Prius izhaja iz latinščine in pomeni prvi, originalni ali predčasni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
A ze imajo novi Priusi li-ion baterije ali se kar stare svinceve?
1.7.2020 23:17:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija