Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prvo črno zlato
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prvo črno zlato
Na današnji dan pred 161 leti so odkrili vir za prvo uspešno naftno vrtino.
Artur Švarc
27. avgust 2020 | 8:54:00

Edwin Drake je odkril nafto na globini 20 metrov pri Titusvillu v Pennsylvaniji in ta vir surove nafte je odprl pot novi in poceni energiji in kmalu zamenjal kitovo olje v svetilkah. Pomembnost Drakeovega dosežka je v tem, da je sprožil velik val investicij v dodatno vrtanje in zagnal naftno industijo.

V samo enem dnevu so način, ki ga je uporabil Drake, posnemali še ostali pri Oil Creeku in okolici.

Drakeov izvor je proizvajal 25 sodčkov ali 4 kubične metre nafte dnevno. Do 1872 je celotno območje proizvajalo že 16 tisoč sodčkov dnevno. Drake je ustanovil podjetje za črpanje in prodajo nafte.

A sam od tega ni obogatel, saj ni imel poslovne žilice. Pozabil je patentirati svoj način vrtanja, potem je 1863 z borzno špekulacijo izgubil vse premoženje in končal kot revež.

Leta 1872 je Pennsylvania izglasovala letno rento 1500 dolarjev za »norca«, katerega vztrajnost je lansirala naftno industrijo. V samo nekaj desetletjih se je razširila po ZDA, Evropi, Bližnjem vzhodu in Vzhodni Indiji. A šele iznajdba avtomobila je potem industrijo poslala v višave.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Vsa čast takratnim politikom, da so mu dali 1500usd letne rente, kaj takega se pri nas ne more zgoditi izumitelju, za kaj takega si moral pri nas biti.... saj veste kdo vse je kaj dobil....
27.8.2020 22:59:02

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija