Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Čez noč po desni
Zgodovina   |   Na današnji dan
Čez noč po desni
Mjanmar je pred natanko petdesetimi leti čez noč prešel na vožnjo po desni strani.
Artur Švarc
6. december 2020 | 7:27:00

V času, ko je bil Mjanmar, znan nekaj časa tudi kot Burma, britanska kolonija, so tam vozili po levi. Čeprav so se Angleži spakirali že 1948, je promet še naslednjih 22 let potekal po levi strani ceste. Leta 1970 pa se je general Ne Win, ki je bil predsednik vlade od 1958 do 1960 in 1962 do 1974, čez noč odločil, da bodo zamenjali stran vožnje.

Pravega razloga ne ve pravzaprav nihče, čeprav obstaja nekaj teorij, ki pa nobena nima pravega smisla, kar pa je v Mjanmaru tako ali tako pogosto. Po eni teorije je Ne Winova žena obiskala astrologinjo, ki je povedala, da bi bilo za državo bolje, da vozijo po desni. Tovrstno vraževerje je v Mjanmaru precej priljubljeno, zato bi lahko ta teorija celo držala.

Po drugi naj bi Ne Win v sanjah doživel razodetje, da mora spremeniti stran vožnje in je to tudi storil.

Vse skupaj je malce nenavadno, saj ima večina avtomobilov v Mjanmaru volan na desni, še danes je glavni uvoz z Japonske.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija