Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prvo večje odkritje nafte v ZDA
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prvo večje odkritje nafte v ZDA
Na polju Spindletop v bližini mesta Beaumont v Teksasu so na današnji dan pred 120 leti odkrili prvo večje nahajališče nafte v ZDA.
Urša Prosenjak
10. januar 2021 | 7:41:00

Na nahajališče so naleteli med iskanjem zemeljskega plina, ki je potekalo vse od oktobra 1900. V manjših količinah se je nafta začela pojavljati že decembra istega leta, 10. januarja 1901 pa je ob 10.30 po lokalnem času sveder v globini 347 metrov odkril izvir nafte, ki so ga kasneje poimenovali izvir Lukas.

Ob najdbi je izvir prekril desetine metrov pokrajine z nafto. Navdušeni delavci so si čestitali in čakali, da se izvir poleže, vendar se ni. Vrtina je še naprej bruhala nafto v količinah skoraj 100.000 sodčkov dnevno, kar je delavce prisililo v iskanje kreativnih rešitev. Z barierami so oblikovali bazen, ki je zadržal nafto ter bariere sproti dvigali. Po devetih dneh jim je naposled uspelo izvir obvladati z izumom, poimenovanim Božično drevesce.

Spindletop je postal središče pridobivanja nafte, katere proizvodnja je dosegla vrh leta 1902 s 17.400.000 sodčki, do leta 1905 pa je upadla za 90 odstotkov. Cene naftnih goriv so padle, bencin pa je postal vse bolj praktično gorivo.

Spindletop je imel ključno vlogo v popularizaciji motorja z notranjim izgorevanjem, ki sicer morda ne bi nadomestil parnega in baterijskega pogona avtomobilov, ameriška avtomobilska industrija pa ne bi vplivala na tako hiter razvoj ZDA.

40 let po prelomnem dogodku so na zgodovinskem mestu postavili obeležje v obliki 18-metrskega obeliska, na katerem piše: »Na tem mestu se je deseti dan dvajsetega stoletja začelo novo obdobje civilizacije.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija