Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prvi kilometri bencinskega Daimlerja
Zgodovina   |   Na današnji dan
Prvi kilometri bencinskega Daimlerja
4. marca 1887, pred 134 leti, je prve kilometre prevozila tudi Daimlerjeva bencinska kočija.
Artur Švarc
4. marec 2021 | 0:42:00

Prva vožnja je bila opravljena med Esslingenom in Cannstattom. To je bilo prvo štirikolesno motorno vozilo Gottlieba Daimlerja. Daimler je kot inženir in velik navdušenec nad motorji – 1885 je sam patentiral vodno hlajeni motor z notranjim izgorevanjem. Voda je bila speljana v vode okrog cilindra in odvajala odvečno toploto, podobno kot še danes.

Daimlerjeva prva »bencinska kočija« je imela enovaljni motor in je dosegla 15 km/h. Do 1899 je Daimlerjev glavni konkurent, Benz, že postal največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Bogati avstrijski poslovnež je investiral veliko denarja za Daimlerjeve avtomobile, potem ko je z enim zmagal na dirki v Nici. Njegovo ime je bilo Emile Jellinek, njegovi hčerki pa seveda – Mercedes. Ime naročenih avtomobilov je bilo pogojeno prav s tem in od takrat naprej se je pisala zgodovina, ki se piše tudi v 21. stoletju. Daimler je umrl 1900, brez da bi se kadarkoli srečal z Benzom. Drug drugega sta se izogibala celo na sojenju za patentne pravice 1896, kjer je Benz izgubil in moral plačati licenčnino, niti nekaj pozneje na ustanovitvi Osrednje evropske avtomobilske organizacije.

1926, četrt poletja pozneje, sta se dva največja proizvajalca avtomobilov na svetu združila v podjetje Daimler-Benz.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija