Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Javni prevoz kot revolucija in vandalizem pred stoletjem in pol
Zgodovina   |   Na današnji dan
Javni prevoz kot revolucija in vandalizem pred stoletjem in pol
V Londonu so na današnji dan pred 160 leti vprežno tramvajsko progo med Notting Hillom in Marble Archom.
Artur Švarc
23. marec 2021 | 0:08:00

Tramvajsko progo je ustanovil George Francis Train je bil takojšnja komercialna uspešnica, saj je za razliko od običajnih »vagonov« s kolesi, ki so jih vlekli konji čez luknje in udrtine na cesti, tekel po vgrajenih tirnicah in je bila za premik dovolj že vprega z dvema konjema. Vagon, ki je sprejel 32 potnikov, je bil včasih natlačen tudi do številke 50. Do elektrifikacije in potem londonske Cevi je trajalo še nekaj let. Train je istega leta odprl še dve liniji, med Westminstrskim mostom in parkom Kennington in drugo po Victoria Roadu.

Njegov podvig pa se je hitro končal. Stanovalci so se pritoževali nad hrupom izpod kovinskih koles na tračnicah, dvignjene tračnice so predstavljale težave za druge udeležence v prometu. Pred koncem leta so Traina aretirali zaradi uničevanja javnih površin, posel pa je tako hitro kot je zacvetel, tudi končal na smetišču.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija