Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Z Oplovim Vivarom v Monako
Selitve narodov
Na dirko v Monako se je ekipa Avtomanija Away Team udobno in varno odpeljala z novim Opel Vivarom.
Peter Žmak Peter Žmak, Bojan Vrbnjak
29. maj 2017 | 10:37:08

Opel Vivaro je po zadnji posodobitvi postal zanimiva alternativa, saj združuje lastnosti enoprostorca in kombiniranega vozila, z različnimi opcijami postavitve sedežev in prostora za tovor. 

Za ta segment vozil se je že prijela oznaka »people mover«, saj so ta vozila namenjena prevozu oseb in tovora.  Kot naročeno za transport na dirko torej.  Različica, s katero smo se peljali, ima dve vrsti sedežev, skupno torej pet in tovorni prostor v prtljažniku, ki je tako velik, da je deloval bolj kot ne prazen, tudi ko smo noter zložili vse naše kovčke in fotografsko opremo. Dostop do zadnjih sedežev omogočata drsni krili na vsaki strani, kar pride še kako prav na ozkih parkiriščih, saj je Vivaro brez ogledal širok 1,90 m, dolg 5,00m in visok 1,97m. V notranjosti je za potnike dobro poskrbljeno. Sedi se dobro, saj so sedeži dovolj udobni, da ne povzročajo težav tudi na daljših relacijah. Tako smo po sedmih urah brez bolečin izstopili iz vozila.

Voznikovo okolje je bolj podobno avtomobilskemu kot kombijevskemu, vsekakor pregledno in logično, naš Vivaro pa se je lahko pohvalil tudi z bogatim spiskom opreme kot je delno usnjen volan, sistem za speljevanje na klancu, led dnevne luči, samodejno vključitev zasenčenih luči, pa tudi avtomatsko klimatsko napravo, odklepanje in zaklepanje vozila ter zagon motorja brez ključa, avtomatski izklop motorja v prostem teku, tempomat, vzvratno  kamero, usb vtičnice in radio z navigacijo ter opcijo priključitve bluetooth naprav. Manjša zamera gre na račun navigacijske programske opreme, saj presenetljivo ni vključevala zemljevida Francije in Monaka, tako da smo se morali zanesti na lastno orientacijo, kar pa spet ni slabo, saj je marsikomu  v današnji poplavi elektronskih pomagal, ta čut že malce zakrnel.

Oznaka biturbo na zadku Vivara v naključnem opazovalcu vzbudi domišljijo. Gre za oznako dizelskega strojčka, ki ima kot moderni motorji F1, 1,6 litra delovne prostornine, s pomočjo dveh turbin pa razvije 107 kW.

Zvezno pospeševanje in odzivnost motorja je moč občutiti čez celotno polje delovanja. Strojček se presenetljivo dobro odziva in uspešno skriva svoje kubične centimetre. Avtocestne kilometre in vzpone je požiral brez pretiranega napora, pri čemer smo po sedmih urah zabeležili povprečno hitrost 111km/h in porabo 9,4l goriva na 100km. Povsem spodobne številke torej. Ob tem velja poudariti, da je poskrbljeno tako za zvočno izolacijo, saj se motorja med vožnjo praktično ne sliši, kot tudi za aerodinamiko pri premagovanju zračnih mas.

Glede na tip vozila je pričakovana tudi udobna, mehka nastavitev podvozja. Svojo nalogo tudi v tem delu opravi več kot uspešno. Zmotijo ga le kratke grbine in neravnine, ko se podvozje odzove malce bolj grobo.. Mehkoba se nadaljuje tudi pri rokovanju z volanom, v hitreje voženih ovinkih pa je nagibanje karoserije neizogibno, kar mu glede na namen vozila hitro oprostimo.

Dirkaški konec tedna v Monaku poskrbi za povečano gnečo in lingvistično logistične podvige na ulicah kneževine. Temu se ni mogel izogniti niti AMA Away Team. Strogemu policijskemu nadzoru ne uide nobeno vozilo, saj so določene ulice odprte le za vozila z akreditacijo. Težava je v tem, da moraš do dovolilnice najprej priti in to skozi ulice, kjer te brez dovolilnice ne spustijo. Mahanje z angleškimi dokumenti, kjer se bohoti logo FIA in kjer piše, da si upravičen do akreditacije, ni zagotovilo za uspeh, saj policisti in prostovoljni redarji monaškega avtomobilskega kluba govorijo izključno francosko.

Ekipi Avtomanije se je uspelo hitro prebiti skozi kontrole brez znanja francoščine in zgolj z vljudnostimi frazami »Bon jour«, »Como sa va« in »Merci«. Očitno smo delovali dovolj prepričljivo. Posebnost prebijanja na parkirišče za medije je tudi dejstvo, da kolono avtomobilov okrog katere brnijo skuterji in druge žuželke speljejo na obvoz skozi ozke ulice sicer namenjene pešcem in dostavi, to pa čakanje še podaljšuje.  Potrpežljivost se je tudi tokrat izplačala in kmalu je bil Vivaro varno parkiran v četrtem nadstropju podzemne garaže.

Praktičnost, udobnost, mobilnost in okretnost so lastnosti, ki so jih Oplu Vivaru vcepili v všečno oblikovano karoserijo, kar znajo očitno ceniti tudi medijske hiše in F1 ekipe, saj naš Vivaro še zdaleć ni bil edini primerek v garaži.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Dynisco
A pa je kakšna posebna razlika med Vivarom in Traficom? Ker teli modeli Oplov so bili do sedaj pri nas kar redkost.
31.5.2017 21:09:47
DonP
Gre za trojček Renault Traffic, Opel Vivaro in Fiat Talento. Razlike so predvsem v znački in nekaj malenkostih.
2.6.2017 9:42:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija