Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zaščita po meri narave
Delavci v BMW-jevih tovarnah bodo kmalu pričeli uporabljati zaščitno opremo, za katero so snovalci inspiracijo našli v naravnih procesih.
Marko Hanželič
1. julij 2017 | 11:47:22

Tehnologija je dobila ime Dubbed Bio-Inspired Safety Systems (BISS), razvija pa jo sedem podjetij, med njimi BMW in Adidas, ter številne univerze po Nemčiji. Prva izmed stvaritev po BISS-metodi povzema značilnosti pomela, člana družine citrusov, za katerega velja, da lahko pade iz visoke višine, lupina pa pri tem ne poči in tako zavaruje notranjost. Znanstveniki sicer preučujejo možnost posnemanja ribjih lusk in kože plazilcev.

Ob večji varnosti takšna zasnova omogoča tudi vsaj 20-odstoten prihranek pri masi čelade v primerjavi s konvencionalno zasnovo. Pri BMW-ju bodo novo tehnologijo uporabili pri izdelavi rokavic in zaščitnih oblek, ki bodo bolje ščitile delavce pred ostrimi in koničastimi sestavnimi deli.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija