Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nevidni cestni odpadnik na vojnem območju
Chevrolet Camaro, posebej predelan za vožnjo po vojnem območju v BiH, je bil takrat v vlogi dobrodelneža, ki je ponoči ljudem prinašal hrano in ostale potrebščine za preživetje.
Peter Pirkovič
16. avgust 2018 | 14:30:03

Chevrolet Camara druge generacije z letnico 1979, ki je še danes pri življenju, je vozil  takratni danski vojaški uslužbenec Helge Meyer, ki je bil tisti čas na dolžnosti v vojaški bazi v Sarajevu. Za čas vojne je avto primerno predelal v nekakšen oklepnik, da bi se tako branil pred napadi z avtomatskim orožjem (jeklene plošče na vseh mogočih delih vozila), medtem ko je sprednji del avtomobila možakar opremil z nekakšnim kovinskim ščitom podoben plugu. Dodatno pomoč pri predelavi mu je ponudila tudi ameriška vojska, saj je bil avto zaščiten tudi s ploščami iz kevlarja, barvami, ki onemogočajo, da bi bil avto opazen z infrardečo kamero, imel je vgrajen sistem za nočni vid, radijsko povezavo, a najbolj pomembno je dejstvo, da so 5,7-litrski V8 motor navili  na več kot 400 konjev. To je pomenilo, da je avto 200 km/h lahko dosegel v 13 sekundah. Za tisti čas, ko so bili potrebni hitri premiki, je bilo to zelo pomembno. 

Kljub dejstvu, da so avto zelo obtežili z zaščito, je imel Meyer možnost natovoriti avto z dodatnimi 400 kilogrami hrane in drugih potrebščin za preživetje. Avto se je večino časa gibal ponoči in se tako izogibal morebitnim napadom, medtem ko je bil sredi dneva precej dobro zaščiten v vojaški bazi. 

Po koncu vojne se je tako Meyer kot Camaro vrnil v domov na Dansko. Dvajset let kasneje Camaro še vedno živi, rahlo prenovljen, v drugačni zunanji barvi in menda z več kot milijon prevoženih kilometrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija