Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Avtošport
Kako je Matej Grudnik dve leti razvijal 500-konjsko zverino
Na nedavnem Renaultovem srečanju lastnikov RS vozil smo pobliže spoznali najnovejšega Clia E1, s katerim bo Matej Grudnik prihodnje leto popestril dirkaško sceno na gorsko-hitrostnih dirkah.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
17. oktober 2018 | 10:01:16

Matej Grudnik nikakor ni novinec v slovenskem avtomobilskem športu, saj na tem področju aktivno nastopa že več kot 15 let. Dirkaške izkušnje je najprej nabiral v gorsko-hitrostnih dirkah, kasneje je presedlal na rally dirke, a vedno bolj ali manj z dirkalniki, ki so jih sami predelovali in ki so bili v določenem trenutku dovolj aktualni za nastopanje v državnem prvenstvu. Nazadnje smo ga lahko spremljali v Renault Twingu R2, a je postalo nastopanje na vseh dirkah za celotno ekipo časovno izjemno zahtevno, kar je bil tudi glavni razlog, da so se odločili, da znova presedlajo na gorsko-hitrostne dirke. Kot pravi Grudnik je že dlje časa žarela ideja o nekoliko bolj zmogljivem dirkalniku in prihajajoča sezona GHD bo zagotovo pestra. Namreč, po dveh letih zahtevnega dela se je končno predstavil izjemno atraktiven dirkalnik, ki bo ob trase dirk zagotovo pritegnil večje število obiskovalcev.

Zahteven razvoj

Ker je Matej Grudnik inženir in že dlje časa del Revozovega kolektiva, je bila izbira dirkalnika bolj ali manj logična. Renault Clio je precej primeren avtomobil za takšne predelave, zato so v svojo delavnico pripeljali samo karoserijo tovarniškega dirkalnega Clia, medtem ko je za vse ostalo bolj ali manj poskrbel Grudnik sam s svojo ekipo, ki ga obkroža. Da je bil razvoj nekoliko lažji in predvidljiv je Grudnik predhodno dobil 3D model, da je lahko vsako stvar vnaprej načrtoval, temu posledično pa je v času razvoja predelal tudi ogromno tehnične literature, saj je sam mnenja, da je pri dirkalniku na prvem mestu podvozje, pomemben faktor so učinkovite zavore in šele na to pride na vrsto zmogljivost motorja. Za pogon so izbrali dvolitrski turbo motor od Megana RS, ki so ga posebej za to pripravili in na 500 konjev navili tehnični mojstri v Franciji. Dodatno so dirkalniku za 60 mm povečali medosno razdaljo, obenem je za nekaj milimetrov tudi širši. Še kako opazno je zadnje krilo, ki ga je Grudnik nabavil pri nekem angleškem specialistu, kjer so mu ga izdelali po meri oziroma izračunih za optimalen »down force«. Na podoben način, s 3D modelom so mu pomagali tudi izdelavi ogromnega difuzorja in sprednjega krilca (splitterja). Celoten projekt je po njegovi oceni vreden okrog sto tisoč evrov, cena prevoženega kilometra pa je tudi dražja od rally dirkalnika. Edina dobra stvar pri stroškovnem obračunu je, kot pove Grudnik, da je vožnje precej manj kot pri rallyju. 

Cilj je biti na vrhu državnega prvenstva 

Mateja Grudnika bomo najverjetneje prvič v akciji videli na prvi gorsko-hitrostni dirki za državno prvenstvo, ki se bo verjetno začelo pri naših južnih sosedih. Glede na zahtevnost razvoja in kompleksnost celotnega dirkalnika so želje, da bi s tem dirkalnikom morda nastopal tudi na nekoliko višjem tekmovalnem nivoju (evropsko prvenstvo), a o tem za zdaj še ne posebej razmišlja. Namreč, od zdaj naprej se začenja še bolj resno delo, ko je potrebno nabirati testne kilometre in izbrati najbolj optimalne nastavitve, da bo vožnja na dirki prinesla uspešen rezultat.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Kapo dol!
17.10.2018 22:27:13
CurtissWright
Kaj mu bo to, če pa ni električen! Smrdljivček. Pa živela elektromobilnost. #sarkazem
18.10.2018 8:30:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija