Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Med, klobase, pohištvo in še kaj
Od proizvajalcev avtomobilov bi pričakovali, da se ukvarjajo izključno z razvojem in izdelavo avtomobilov, pa morda še motociklov in tovornjakov.
Marko Hanželič
29. oktober 2018 | 12:17:05

Od proizvajalcev avtomobilov seveda pričakujemo tudi, da imajo svoje reklamne izdelke, od majic do steklenic za kavo ali celo opreme za golf, namenjene promociji znamke ali posameznega modela, še posebej, če se le-ta udejstvuje v kateri izmed športnih panog. A mnogi so vpeti tudi v posle, ki s samimi prevoznimi sredstvi nimajo kaj prida skupnega.

Porschejeve čebelice

Na posestvu Porsche Leipzig domuje skoraj tri milijone čebel, ki jih delavci v tovarni ljubkovalno kličejo kar Turbienchen (skovanka iz besed Turbine in Biene, nemškega izraza za čebelo). Pri Porscheju so v Leipzigu želeli ustvariti tovarno, ki bi se zlila z okoljem in ga minimalno onesnaževala, kot indikator čistosti okolja in zraka pa so uporabili čebele, ki so zelo občutljive na spremembe v njihovem okolju. Živalce se očitno dobro počutijo v okolici tovarne, kjer izdelujejo modela Macan in Panamera, njihov med pa je priljubljen po vsej Nemčiji.

Alpinino vino

Podjetje Alpina poznamo predvsem po predelavah BMW-jevih modelov, pa čeprav ima podjetje uradno status proizvajalca avtomobilov. Poleg jeklenih konjičkov podjetje iz kraja Buchloe trži tudi vino. Sami sicer nimajo vinogradov, zato po svojem okusu izberejo najboljšo kapljico od vinarjev v Evropi in ZDA in jo prodajajo vinotekam in restavracijam po Nemčiji in širše. Cene se pričenjajo pri 4,20 evra za osem let star Chianti in dosegajo tudi 1.600 evrov za šestlitrsko steklenico vina iz Čila.

Audijev lunarni voz

Na zemlji so se že dokazali, pred dvema letoma so se lotili še razvoja in izdelave lunarnega vozila. Audi Lunar Rover je sicer ostal le v tridimenzionalni podobi na računalniku, saj za resno praktično uporabo ni prave priložnosti. Že nekaj desetletij namreč nihče od Zemljanov ni pristal na Luni.

Bentleyevo pohištvo in restavracija

Bentley letno izdela okoli 11.000 avtomobilov. V času recesije jih je bilo vsega 3.600. Takrat so svoje poslovanje reševali tudi z oblikovanjem in izdelavo pohištva, ki se zdi tudi danes, ko Bentleyu prodaja dobro teče, ustrezen dodaten zaslužek. Podjetje sodeluje s skupino Luxury Living Group, ki zanje trži vse od miz, stolov, kavčev in postelj, ki vsekakor niso poceni. Kavč z Bentleyevim logotipom namreč velja dobrih 25 evrskih tisočakov.

Med interesnimi dejavnostmi podjetja Bentley so tudi vrhunske restavracije. Prvo so pod vodstvom znanega angleškega chefa Colina Claguea odprli na Djebel Jaisu, najvišjem vrhu Združenih arabskih emiratov. Ker je šlo za t.i. pop-up restavracijo, je bila odprta vsega sedem dni.

BMW-jev bob

Pred štirimi leti so pri BMW-ju nakazali, kakšna bo prihodnost ene najbolj nevarnih zimskošportnih panog. Izdelali so ga iz karbona, vodja projekta pa je bil nihče drug kot Michael Skully, ki se je med drugim podpisal pod BMW-ja M8 GTE. Projekt je sicer naročila ameriška zveza za bob, kar se jim je obrestovalo s srebrno medaljo na OI v Sočiju.

Chevroletova gnezda za netopirje

Pri Chevroletu so se ob avtomobilih specializirali na gnezda za netopirje in ptičje krmilnice. V sklopu projekta ohranjanja naravnega habitata za netopirje in ogrožene vrste ptic so Chevroletovci v zadnjih treh letih postavili več kot 700 tovrstnih pribežališč za živali. Zanimivo je, da so hišice v celoti sestavljene iz delov, ki jih sicer uporabljajo pri modelu Volt.

Hondine kosilnice

Za japonske proizvajalce avtomobilov velja, da ob samih avtomobilih izdelujejo še celo paleto drugih stvari. Pri Yamahi ob motociklih izdelujejo tudi klavirje, Honda pa ob avtomobilih med drugim proizvaja tudi motocikle, gospodarska vozila, motorje za plovila, generatorje in celo robote ter letala. Med bolj zanimive Hondine izdelke vsekakor sodijo tudi snežne  freze in seveda kosilnice, ki skrbijo za nego trate tudi pred marsikatero slovensko hišo. Vsekakor ne gre za butični izdelek, saj so jih v lanskem letu samo v ZDA prodali več kot 40 milijonov.

Da ne pozabimo - Lamborghinijev traktor

Vsi poznamo ponarodelo zgodbo o Ferucciu Lamborghiniju, njegovih traktorjih in dokazovanju Enzu Ferrariju, da lahko izdela boljši športni avto. Ne glede na Lamborghinijeve uspehe na področju superšportnikov ime ostaja pojem tudi v svetu kmetijske mehanizacije, le da je danes v lasti skupine SDF Group. Traktorji imajo še vedno bika na nosu, pa tudi oblikovno so med bolj drznimi med sebi enakimi. Vrh ponudbe sliši na ime Mach VRT 250, ima šestlitrski šestvaljnik in 1000 Nm navora.

McLarnovo dirkalno kolo

Pri McLarnu se ne vrti vse le o superhitrih avtomobilih in nekaj manj hitrih dirkalnikih, temveč tudi o kolesih. Skupaj s podjetjem Specialized so ustvarili dirkalno kolo Venge, ki je uradno najhitrejše kolo na svetu z blagoslovom mednarodne kolesarske zveze UCI.

Mlinčki za poper znamke Peugeot

Ko se ukvarjamo s stvarmi, ki niso neposredno vezane na avtomobile, a so povezane z avtomobilskimi znamkami, ne moremo mimo mlinčkov za poper znamke Peugeot. Podjetre je v 19. stoletju pričelo prav s tem poslom, ki so ga pozneje razširili s kolesarskim in avtomobilskim programom. Podjetje izdeluje tudi kozarce, odpirače in druge kuhinjske potrebščine, za razliko od kolesarskega dela pa ni več del koncerna, ki izdeluje avtomobile. Še vedno pa je v lasti družine Peugeot.

Volkswagen-Currywurst

Med bolj znanimi stranskimi produkti avtomobilistov je vsekakor znameniti Volkswagnov currywurst. Klobasice iz VW-ja so zgodovinski pomnik ustanovitve tovarne izpred druge svetovne vojne. Letno v 11 državah sveta prodajo več kot sedem milijonov klobasic in 650 ton pripadajoče omake.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija