Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Glasba in avtomobili
Hiti počasi
Kaj imajo skupaj križišče v mestecu Winslow, Fordov F500 in najbolj slavna folk rock skupina na svetu?
Artur Švarc
30. november 2018 | 6:00:00

Stojim na križišču v Winslowu v Arizoni, oh kako čudovit pogled. To je dekle, moj bog, v Fordovem tovornjaku, ki upočasnjuje, da bi si me ogledala. Marsikdo bo prepoznal besedilo ene največjih uspešnic skupine Eagles, Take it Easy, ki je bila prvi single te ameriške folk rock skupine in so jo poslušalci premierno lahko slišali 1. maja 1972.

Pod pesem sta skupaj podpisana kantavtor Jackson Browne in Glenn Frey, predlani umrli frontman Eaglesov. Pravzaprav je celotna pesem praktično v domeni Brownea, ki pa jo je predstavil Freyu brez druge kitice, kjer mu je zmanjkalo ideje za besedilo, začel je s »Well I am standin' on a corner in Winslow, Arizona, such fine sight to see,«, Frey pa je tisti hip našel izhod in dodal »It's a girl, my lord, in a flatbed Ford, slowin' down to take a look at me.« Vse ostalo je zgodovina in hit, ki ga je v slovenščini prepeval Anderj Šifrer z naslovom Hiti počasi.

Browne je mestece Winslow v Arizoni na slavni Route 66 omenil, ker se mu je na eni od turnej prav tu pokvaril avto in je cel dan zamudil v tamkajšnji servisni delavnici.

Tisto, kar je pri tej pesmi zanimivo, je, kako je Glenn Frey v hipu našel iztočnico in v zgodbo vpletel punco, ki vozi velik Fordov tovornjak. Natančneje, gre za F-500 tretje generacije iz Fordove F-serije. Ti srednji in veliki tovornjaki so del Fordove zgodovine že vse od 1948 in med njimi najdemo tako klasične pickupe kot velike tovornjake. F-500 je takrat veljal za največjega svoje vrste (danes nosi ime F900) in prav takega omenja Take it easy.

Fordova F-serija je najbolj prodajan avto v ZDA že vse od 1986, pickupi pa že od 1977. Prav tako so to najbolje prodajani avtomobili v Kanadi. Verjeli ali ne, Ford samo v ZDA letno od njih ustvari 41 milijard (!) dolarjev prihodka, kar pomeni, da je vredna več kot Coca Cola in Nike. Danes Ford prodaja že 13. generacijo F-serije, ki traja že 70 let, kar je tudi najdaljša serija v zgodovini avtomobilizma.

Kar pa se tiče Winslowa…tamkajšnji prebivalci so potem, ko je bila Route 66 leta 1979 speljana z obvoznico mimo mesta, čez noč ostali brez glavnega vira dohodka od tranzita.

Leta 1999 so tam dobili zanimiv park z imenom »Standin' on the corner«. Na enem od križišč, kjer je tekla Route 66, stoji kip glasbenika s kitaro, nekaj metrov pred njim pa na križišču trajno stoji rdeči Ford F-500, V izložbenem oknu se vidi (narisan) odsev dekleta, ki sedi v F-500 in gleda proti človeku s kitaro, prav tako pa plešeta na oknu v prvem nadstropju. Letno ta kotiček obišče več kot 100 tisoč ljudi, tu pa potekajo tudi glasbeni festivali. Po smrti Glenna Freya so sem dodali še njegov kip z njegovo podobo iz sedemdesetih.

Tudi Eagles po ponovni združitvi 1994, ko je "zamrznil pekel", še igrajo. Glenna Freya je nadomestil njegov sin Deacon Frey, Dona Felderja pa Vince Gill. Legendarno skupino bomo spet lahko poslušali prihodnje leto maja v Munchnu.

Kdo pa je dekle, ki upočasnjuje velikega F-500, pa ostaja skrivnost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
sligi
Pohvalno. Lep članek. Še takih.. lp. Igor
30.11.2018 7:40:30

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija