Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Toyota
Naprodaj prvi japonski avto, prodan v ZDA
Samo 13 let prej so ZDA na Pacifiku porazile cesarstvo sonca, 1958 so Japonci začeli s pohodom na ameriški trg.
Artur Švarc
6. januar 2019 | 0:52:05

To je Toyopet Crown, letnik 1958 in je uradno prvi japonski avto, ki je bil uvožen v ZDA. Avto je do zdaj dolga leta presedel v muzeju v Tupelu, ta pa se zdaj zapira in Toyopet (niti še ne Toyota) bo prodan na dražbi.

Prva generacija Crowna ni bila prodajna uspešnica za razliko od Toyotinih modelov mnogo let pozneje – v petih letih so prodali le 2240 vozil, zadnje leto, 1963, le 10 primerkov. Naslednja generacija konec šestdesetih je opustila otročje ime Toyopet in v tem obdobju so Japonci več kot uspešno pokrili vse težave s prodajo Land Cruiserja.

Svetlo modri Crown je bil prvi med prvimi in je bil v lasti japonskega konzula v San Franciscu, Akire Nišijame. Do leta 1965, ko ga je konzulat prodal, je avto naklepal le 26.698 milj ali slabih 43 tisoč kilometrov. Novi lastni, prav tako japonskega porekla, ga je kupil za svojo avto delavnico in hranil dobrih 40 let. Z 1,45-litrskim motorjem s 60 konji se avto na kalifornijskih cestah ni obnesel, saj se je motor ves čas pregreval.

Avto je zato naredil zelo malo kilometrov in postal nepremičnina. Ko so ga končno 2008 prodali na eBayu, so bili v pepelniku zadaj še vedno ogorki cigaret japonskega konzula. Crowna so kupili v Avtomobilskem muzeju v Tupelu v Mississippiju. V tem mestu je od 2007 tudi Toyotina tovarna.

Muzej se kot rečeno zapira in prvi Japonec v ZDA bo prodan konec aprila pri Bonhamu skupaj z ostalimi 176 razstavljenimi primerki.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija