Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Avtopackarije
Volan štirikrat bolj umazan od pokrova školjke
Raziskava, ki so jo naredili pri CarRentals med 1000 vozniki v ZDA, je dala šokantne rezultate.
Artur Švarc
28. januar 2019 | 1:01:00

Voznike so vprašali, kako pogosto čistijo notranjost svojega avtomobila in 32 % tega ne počne več kot enkrat na leto. Po mnenju Nacionalnega Centra za Biotehnološko Informatiko je notranjost avtomobila med najbolj umazanimi prostori na planetu. Volan je tako kar štirikrat bolj umazan kot pokrov WC školjke, kar ni prav navdihujoče, saj je prav to stvar, ki se je v avtomobilu največ dotikamo.

Obstaja tudi merska enota za umazanost, ki govori o številu bakterij na kvadratni centimeter ali CFU, enot, ki formirajo kolonijo. Volan ima vrednost 629 CFU, zaslon mobilnega telefona 100 CFU, gumbi v dvigalu pa 313 CFU. Deske na javnih straniščih? 172 CFU.

Med najpogostejšimi bakterijami v avtomobilu sta dve, ki delata pravi dr-mr. Prva je Stafilokok, ki povzroča mnogo neprilik, od zastrupitve s hrano, vnetij kože in MRSA. Druga je propionska bakterija, ki povzroča vnetja in infekcije. Skupno pa na vašem volanu živi do 700 različnih bakterij. Hkrati.

Glavni vir bakterij v avtomobilih pa je hrana – vsi smo navajeni piti in jesti v avtomobilu in prav to početje je raj za bakterije, ki se potem naselijo v avtomobilu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija